USR a transmis, luni, că ”PSD, ALDE şi UDMR interpretează abuziv deciziile CCR şi fac jocuri politice cu sănătatea românilor”, după ce Camera Deputaţilor a decis că data alegerilor parlamentare va fi stabilită de către Parlament, nu de Guvern., relatează News.ro.

”Propunerea legislativă privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor parlamentare a fost adoptată de ambele Camere ale Parlamentului, pe repede-înainte, în aceeaşi zi, chiar dacă este vorba de o interpretarea abuzivă a deciziei Curţii Constituţionale referitoare la prelungirea mandatelor aleşilor locali. Prin poziţia adoptată astăzi, PSD, ALDE şi UDMR au pus, încă o dată, propriile interese electorale meschine înaintea sănătăţii cetăţenilor României, în condiţiile în care situaţia infectărilor cu noul coronavirus arată că pandemia nu scade în intensitate, ba din contră”, a transmis, luni, USR, după adoptarea legii, conform news.ro.

”Deşi suntem într-un moment îngrijorător, cu raportări zilnice de peste 1.000 de cazuri noi de infectări cu COVID-19, PSD, ALDE şi UDMR vor ca tot ei să stabilească şi data alegerilor parlamentare, deoarece, spun ei, aşa a decis Curtea Constituţională. Total fals! Cele două situaţii nu sunt deloc identice sau simetrice, CCR menţionând în decizia sa că Parlamentul poate decide să stabilească el data alegerilor locale prin legea de prelungire a mandatelor aleşilor locali. Ori, în acest moment, nu suntem deloc în ipoteza prelungirii mandatelor parlamentare şi nici nu suntem în situaţia unei absenţe a reglementării în caz că ne-am afla în acest scenariu. Dimpotrivă, mandatele parlamentarilor se prelungesc de drept în stare de urgenţă până la încetarea acesteia, iar alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului. Scrie în Constituţie la art. 63”, declară senatoarea USR Florina Presadă.

USR susţine că ”o dovadă a calculelor electorale cinice făcute de PSD şi majoritatea construită în jurul lui a reprezentat-o şi respingerea propunerii Alianţei USR PLUS ca alegerile locale – a căror dată a fost stabilită tot de Parlament, fără prea mare atenţie la criza de sănătate publică – să se desfăşoare timp de două zile”.

”Dacă propunerea Alianţei USR PLUS ar fi fost acceptată, clasa politică ar fi creat premisele pentru un proces electoral corect şi accesibil tuturor cetăţenilor în condiţii de siguranţă. Se vede, însă, că pentru unii politicieni contează mai mult procentele pe care le visează în alegeri decât sănătatea şi viaţa românilor”, a mai transmis USR.

Camera Deputaţilor a adoptat luni, ca for decizional, proiectul de lege care prevede ca data alegerilor parlamentare să fie stabilită de Legislativ şi nu de către Guvern. Propunerea adoptată de către deputaţi merge la promulgare.

Articolul precedentAEP anunţă oficial că miercuri, 29 iulie, începe perioada electorală pentru alegerile locale
Articolul următorNicușor Dan: E clar că pentru a scăpa Bucureștiul de administrația PSD-Firea nu trebuie să divizăm voturile de dreapta