Premierul PSD, Marcel Ciolacu, și ministrul PNL al Educației, Ligia Deca, au dat asigurări că într-o săptămână ordinul de ministru care blochează reclamațiile anonime de abuzuri în universități va fi modificat. A fost o minciună! După o săptămână, în ședința de guvern nu a fost adoptată nicio modificare, iar ministrul Ligia Deca a anunțat printr-un comunicat de presă că propune niște soluții, dar mai urmează o nouă dezbatere pentru armonizarea legislației.
USR a avertizat săptămâna trecută că formarea unui grup de lucru la nivel guvernamental va tergiversa rezolvarea blocajului. Astăzi am aflat că Ministerul Justiției și Ministerul Educației nu au putut să se pună de acord. Ministerul Justiției a informat Ministerul Educației că face propuneri lipsite de logică și recomandă prudență. De fapt, Ciolacu și Deca nu au niciun interes să rezolve problema, pentru că vor să protejeze oamenii din sistem, de la profesorii abuzatori la rectorii care închid ochii în fața abuzurilor.
„Este important să protejăm femeile care au fost abuzate și să le dăm ocazia să vorbească sub protecția anonimatului. Sunt decenii de abuzuri și fiecare zi care trece fără luarea unor măsuri clare este o zi în care se încurajează astfel de fapte reprobabile. USR deja a depus în Parlament o inițiativă care încurajează victimele să depună sesizări, inclusiv unele anonime. Dacă PSD și PNL nu sunt în stare să găsească soluții, să voteze proiectul USR”, a declarat senatoarea USR Simona Spătaru.
USR reiterează solicitarea ca premierul PSD și ministrul PNL să modifice în următoarea ședință de guvern ordinul de ministru care vizează reclamațiile anonime. De asemenea, USR cere un răspuns public de la șefii partidelor parlamentare – Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor – cu privire la organizarea unei comisii de anchetă în Parlament pentru a analiza situația din universitățile românești.
Parlamentarii USR au depus, luni, un proiect de lege care prevede măsuri concrete de sprijin pentru victimele abuzurilor sexuale din spațiul universitar, precum și obligația Guvernului și a instituțiilor de învățământ superior de a reglementa în codurile de etică faptul că sesizările pot fi trimise și sub protecția anonimatului.
Sursa: Realitatea Din USR