Creșterea salariului minim brut nu va îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor care trăiesc și muncesc în România, țara cu cea mai mare inflație din UE și cele mai mari taxe pe muncă pe salariile mici. În schimb, majorarea salariului minim brut va pune și mai mare presiune pe mediul privat, în condițiile în care avem deja, în primele patru luni ale anului 2024, o creștere a numărului firmelor și PFA-urilor intrate în insolvență.
Creșterea salariului minim brut nu este altceva decât metoda sigură și rapidă prin care PSD și PNL iau și mai mulți bani de la mediul privat, pentru că actualul guvern cheltuie peste măsură.
„În guvernarea PSD-PNL, cheltuielile statului au crescut de două ori mai repede decât veniturile și, cum nu vor să taie niciun șefuț și niciun privilegiu, pun poveri mai mari pe antreprenori. Cele mai multe salarii mici sunt în comerț și IMM-uri, acolo vom vedea impactul și în prețuri și în restructurări. Deja numărul microîntreprinderilor și al PFA-urilor care s-au închis de la începutul anului e cu 15% mai mare ca anul trecut, din cauza măsurilor dezastruoase luate de PSD și PNL”, declară deputata USR Oana Țoiu, membră a Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților.
Mai mulți bani va încasa Guvernul PSD-PNL și de la cei cu activități independente și cei cu venituri din chirii sau dividende.
„Ciolacu crește din pix salariul minim, că nu dă de la el. În plus, deși pare paradoxal, Ciolacu nu dă, ia. Ia, în primul rând, prin inflație pentru că, mulțumită PSD și PNL, avem inflația cea mai mare din UE. Apoi, atunci când Guvernul crește salariul minim, cresc odată cu el și CAS și CASS pentru veniturile din activităţi independente şi din alte activităţi generatoare de venituri extrasalariale, deoarece contribuțiile se calculează la nivelul salariului minim brut. Așadar, cine câștigă? Tot statul. Adică, PSD când dă, de fapt, ia”, afirmă senatoarea Adina Săniuță, membră a Comisiei pentru buget, finanțe din Senat.
Soluția pentru ca salariile românilor să crească nu este majorarea salariului minim brut, ci reducerea taxării muncii, în condițiile în care România are cele mai mari taxe pe muncă pe salariile mici și se situează pe locul 8 în Europa la taxarea salariilor medii.
Creșterea deducerii fiscale de la 200 de lei la 300 de lei ar fi un lucru bun în direcția reducerii taxării pe salariile mici dacă nu ar fi o măsură prost aplicată, fiind valabilă numai pe salariul minim, nu și pe cele mai mari.
„De acolo vine aberația că, în România, dacă un angajator ar crește cu 1 leu salariul unui angajat pe salariul minim, acel salariat va obține un salariu net mai mic. Suntem singura țară din UE și din lumea civilizată în care o creștere de salariu duce la un salariu net mai mic. Soluția este fie aplicarea deducerii la toate salariile, fie aplicarea într-un mod degresiv. Adică, să o aplice și salariilor mai mari de salariu minim, dar gradual, să fie deducerea din ce în ce mai mică până ajunge la zero”, explică deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.
Sursa: Realitatea Din USR