Reprezentanţii USR consideră că din banii plătiţi pentru nouă luni de plafonare a preţurilor la energie s-ar fi putut instala panouri solare “în curtea a milioane de români”, “echivalentul a 25 de centrale de la Porţile de Fier 2”.
“În locul schemei alandala de compensare şi plafonare puse în practică de Guvernul PSD-PNL putea fi subvenţionată instalarea de panouri solare în curtea a milioane de români, ceea ce ar fi însemnat pentru România o majorare a puterii instalate cu 44%, energie verde. Cu alte cuvinte, în loc de 40 de miliarde de lei risipiţi, am fi putut avea în România un supliment de putere instalată echivalentul a 25 de centrale de la Porţile de Fier 2 sau a şase centrale de la Cernavodă ori a 260 de centrale de pe Defileul Jiului”, se arată într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES de USR.
Deputatul USR Radu Miruţă, membru în Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, a menţionat că, “la o estimare optimistă, schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie costă statul român 40 de miliarde de lei doar pentru nouă luni, dintre care doar una singură de iarnă”.
“Dincolo de riscurile previzibile că, neavând de unde să fie achitaţi aceşti bani către furnizori, unii vor trage cortina şi va fi un prim şoc adevărat în România, după cheltuirea acestei sume impresionante doar pentru nouă luni, sistemul energetic românesc nu se alege practic cu nimic. Cheltuim suma orbitoare de 8 miliarde de euro şi suntem în acelaşi punct, ba mai îndatoraţi, într-o poziţie chiar mai greu de mişcat”, a spus Miruţă.
Reprezentanţii USR susţin că “un calcul simplu – care include un preţ real pe piaţa liberă de 1.000 de euro pentru fiecare KW instalat în panouri fotovoltaice (cu invertor şi tot ce trebuie pentru a deveni prosumator) – relevă că din 8 miliarde de euro, cât costă schema de plafonare a preţurilor în primele 9 luni de când a fost adoptat OUG 27, ar fi putut rezulta 8 GW putere instalată răspândită în gospodăriile oamenilor”.
“Pentru o reprezentare simplă, aceşti 8.000 MW înseamnă puterea a 25 de centrale electrice precum cea de la Porţile de Fier 2 sau a aproape şase centrale de la Cernavodă ori a 260 de centrale de pe Defileul Jiului. Sau a 37 de centrale de la barajul Vidraru. Toate acestea, în condiţiile în care, în acest moment, puterea totală instalată în România este de aproximativ 18.000 MW. Cu alte cuvinte, Guvernul PSD-PNL ar fi putut spori cu 44%, puterea instalată a României, energie verde, în curtea a milioane de români, cu surse răspândite pe toată suprafaţa ţării, neîncărcând sistemul de distribuţie (producerea şi consumul s-ar întâmpla în lanţul scurt), reducându-se semnificativ costul facturilor plătite de populaţie”, se arată în comunicat.
Sursa: Realitatea Din USR