USR anunță că va vora împotriva ”iniţiativei legislative pentru politizarea ANCOM”, care se află, marţi, pe ordinea de zi a Senatului. ”Este, în fapt, o altă tentativă a PSD de îngenunchere a unei instituţii autonome de reglementare”, afirmă reprezentanţii USR, conform News.ro.

”Semnal de alarmă – iniţiativa legislativă pentru politizarea ANCOM se află astăzi pe ordinea de zi a Senatului! Depusă şi apoi retrasă de Florin Iordache, redepusă cu câteva ajustări de către mai mulţi parlamentari de la alte partide în frunte cu Alfred Simonis (PSD), iniţiativa este, în ansamblul său, una nocivă. Pe lângă faptul că admite posibilitatea de a numi în funcţii cheie persoane a căror experienţă nu are nicio legătură cu activitatea instituţiei, aceasta este, în fapt, o altă tentativă a PSD de îngenunchere a unei instituţii autonome de reglementare”, anunţă USR, marţi, pe pagina de Facebook.

Formaţiunea anunţă că parlamentarii săi vor vota împotrivă.

Senatoarea USR Silvia Dinică explică faptul că ”proiectul vizează ca schema de conducere a instituţiei să crească de la 3, la 7 posturi, care vor putea fi ocupate inclusiv de membrii partidelor politice, fiind eliminată restricţia din actuala lege care interzice preşedintelui şi vicepreşedinţilor ANCOM să fie membri ai unui partid politic pe durata exercitării mandatului”.

”Tot prin modificările propuse în acest proiect, regăsim relaxarea criteriilor pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor ocupa funcţiile din această nouă structură de conducere. Astfel, vor fi acceptate ca membri ai Comitetului de Reglementare şi persoanele care au studii universitare de licenţă/superioare de lungă durată absolvite în domeniul ştiinţelor sociale, lucru care până acum nu era posibil. Mai mult, membrii care vor alcătui acest Comitet de reglementare nu vor fi traşi la răspundere, nici civil, nici penal, în eventualitatea în care instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea de către aceste persoane, «cu bună credinţă» şi «fără neglijenţă», a sarcinilor care le revin conform legii. Această tentativă de politizare a unei autorităţi publice autonome, precum ANCOM, trebuie să ridice semnale de alarmă imediate, fiind o schemă gândită pentru PSD, prin eliminarea independenţei autorităţii şi prin crearea cadrului care să-i permită controlul politic al acestei instituţii”, afirmă Dinică.

Articolul precedentMAI a anunţat noi reguli pentru cererile privind stabilirea reşedinţei
Articolul următorEXCLUSIV, la Realitatea PLUS: Documentele care-l îngroapă pe Victor Ponta. Lobby extrem pentru alegerile prezidențiale pierdute din 2014