USR a anunțat joi că îi cere președintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban și Avocatului poporului, Renate Weber, să atace la Curtea Constituțională modificările aduse structurii organizatorice a ANCOM, subliniind independența instituției este compromisă prin faptul că 4 din cei 7 membri ai comitetului de Reglementare nou înființat pot fi și membri de partid.
”Prin modificările aduse structurii de conducere a ANCOM nu avem doar încă o încercare de politizare a unei instituții de reglementare a pieței din România sau o tentativă de a mai crea încă patru sinecuri extrem de bănoase pentru clientela de partid, ci un atac direct la siguranța națională. Suntem înainte de lansarea licitației pentru tehnologia 5G, o licitație de aproape un milliard de euro, și am văzut eforturile financiare extraordinare și PR-ul agresiv din partea unei anumite companii de a demonstra că nu reprezintă un pericol direct la siguranța națională. Ori exact în acest moment, PSD promovează pe foarte-repede-înainte o lege care să-I confere controlul asupra autorității care va organiza licitația și care va desemna câștigătoarea ei”, a avertizat senatorul USR Radu Mihail.
USR precizează că modificările propuse contravin codului european al comunicațiilor, care prevede o serie de garanții pentru a asigura independența autorităților de reglementare în domeniul comunicațiilor, printre care neapartenența politică a conducerii ANCOM.
Astfel, amintesc cei de la USR, în preambulul Directivei 2009/140/CE se precizează că „Independența autorităților naționale de reglementare ar trebui întărită pentru a asigura o aplicare mai eficientă a cadrului de reglementare și pentru a spori autoritatea și gradul de previzibilitate al deciziilor acestora. În acest scop, ar trebui prevăzute dispoziții exprese în dreptul național pentru a se asigura faptul că, în exercitarea atribuțiilor sale, o autoritate națională de reglementare responsabilă pentru reglementarea ex ante a pieței sau pentru soluționarea diferendelor dintre întreprinderi este protejată de intervenții externe sau de presiuni politice de natură să pună în pericol evaluarea independentă a chestiunilor înaintate acesteia. O astfel de influență din exterior face ca un organism național legislativ să fie nepotrivit pentru a acționa în calitate de autoritate națională de reglementare în temeiul cadrului de reglementare.”
Parlamentarii USR atrag atenția asupra încălcării principiului bicameralismului prin introducerea, în cadrul procedurii parlamentare din cadrul Senatului, a unor amendamente de conținut juridic care nu au fost supuse și dezbaterii Camerei deputaților, dar și asupra faptului că modificările ar presupune încetarea prematură a mandatelor prezentelor organe de conducere, lucru interzis expres de cadrul normativ comunitar.
Senatul a adoptat marți, cu majoritate de voturi, propunerea legislativă care permite partidelor politice să-și consolideze controlul politic asupra Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM – arbitrul pieței telecom) pentru următorii șase ani.