USR PLUS a anunţat joi că lansează proiectul naţional “Salvează o şcoală”, proiect de reconversie a şcolilor închise şi abandonate.
“În ultimii 20 de ani, în România s-au închis mii de şcoli, majoritatea în mediul rural, în timp ce în zeci de oraşe se învaţă în două sau trei schimburi, pentru că nu sunt şcoli suficiente şi nici nu s-au mai construit alte unităţi şcolare. Clădirile şi terenurile vechilor şcoli închise au fost abandonate şi se degradează pe zi ce trece, în timp ce în multe dintre aceste localităţi nu există spaţii amenajate pentru centre medicale, dispensare, farmacii, locuinţe sociale sau centre after-school pentru copii. Plecând de la aceste premise, USR PLUS lansează astăzi proiectul naţional ‘Salvează o şcoală’, proiect de reconversie a şcolilor închise şi abandonate”, se arată într-un comunicat de presă remis joi AGERPRES de USR PLUS.
Potrivit sursei citate, doar în ultimii patru ani 1.110 şcoli au fost închise, 90% dintre acestea sunt în mediul rural, în timp ce România are 328 de comune fără medic de familie şi fără dispensar.
“Clădirile în care odinioară funcţionau şcoli sunt azi abandonate. Deşi sunt în patrimoniul comunităţilor locale, aceste clădiri nu au mai fost îngrijite de ani buni. Vrem să propunem consiliilor locale schimbarea destinaţiei acestor clădiri şi aprobarea transformării lor în centre de servicii care să schimbe în bine viaţa locuitorilor din acea localitate”, menţionează USR PLUS.
Obiectivul proiectului USR PLUS constă în transformarea clădirilor vechilor şcoli, închise şi abandonate în centre de reconversie profesională, dispensare sau locuinţe sociale pentru vârstnici, medici şi profesori sau familii în dificultate. După caz, clădirile pot fi transformate şi în centre pentru vârstnici, centre socio-culturale, creşe sau grădiniţe, biblioteci, centre de consiliere sau farmacii.
“Pentru ca acest proiect să se materializeze, avem nevoie de voluntari din orice zonă a ţării, care să ne ajute să depunem proiecte documentate, specifice comunităţii respective, pe care să le putem implementa cu ajutorul şi acordul autorităţilor locale. Oricine se poate înscrie ca voluntar pentru o comunitate de care îi pasă! Voluntarii ajută la strângerea de informaţii, organizarea de grupuri de lucru, dezbateri cu cetăţenii, elaborarea proiectului şi relaţia cu autorităţile locale. Cine este beneficiarul proiectului USR PLUS? Comunitatea locală, care va putea folosi clădirile reconvertite pentru a servi nevoile specifice ale comunităţii, stabilite prin consultarea directă a cetăţenilor şi autorităţilor locale. Proiectul este iniţiat şi sprijinit de deputaţii USR PLUS Alin Apostol şi Denisa Neagu şi este coordonat la nivel naţional de Benonica Angelova, alături de Anamaria Bălan, Ioana Albăseacă şi Marius Pellegrini”, se mai spune în comunicat.
Sursa: Realitatea Din USR