Legea asistenței sociale, în forma adoptată astăzi de majoritatea PSD-PNL, nu va putea preveni repetarea unor drame precum cele din „azilele groazei”. Banii necesari pentru reformarea domeniului vor veni de abia peste 2 ani și vor funcționa în continuare cârdășiile de la nivel județean, pentru că PSD și PNL merg chiar și pe acest subiect deosebit de sensibil pe sloganul drag lor „vorbe, nu fapte”.

„Azilele groazei au fost o tragedie care ar fi trebuit să ne trezească și să devină șansa României de a opri abuzurile asupra celor vulnerabili, dar, astăzi, vedem că este o șansă ratată. Întreaga societate s-a revoltat, ONG-urile s-au adunat la Ministerul Muncii să propună soluții, premierul Marcel Ciolacu s-a folosit de moment să demită miniștrii care îl încurcau și a promis că desființează din temelii sistemul. Azi, opt luni mai târziu, cei vinovați au fotolii calde, iar cei vulnerabili rămân neprotejați. Serviciile la domiciliu rămân nefinanțate, au refuzat propunerea noastră de inspecții interjudețene și de avertizori de integritate și tot ce a rămas din lege sunt reforme parțiale etapizate și ele până în 2029”, declară deputata USR Oana Țoiu, membră în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților.

Deoarece avem convingerea că bătrânii și copiii din cămine trebuie să simtă cât mai curând o îmbunătățire a serviciilor de care beneficiază, USR a cerut ca alocarea sumelor aferente schimbării mecanismului de finanțare să se facă încă din cursul anului 2024, nu începând din 1 ianuarie 2026. PSD și PNL au refuzat.

USR a cerut și ca misiunile de inspecție să fie interjudețene, pentru a preveni situații de genul celei când inspectorii sociali din Ilfov l-au anunțat că vor face verificări pe Ștefan Godei, angajatul senatoarei PSD Gabriela Firea, sau celei din Mureș, unde adulți și copii au fost găsiți subnutriți și încuiați la subsol după ce inspectorii sociali fuseseră în control și spuseseră că totul este în regulă. PSD și PNL au refuzat, însă, controalele între județe.

USR a mai cerut introducerea unor noi drepturi pentru beneficiarii de servicii sociale, printre care acces în centru la servicii de telefonie mobilă sau fixă, acces la medicul de familie și dreptul de a fi însoțiți, de către personalul centrului, pentru efectuarea anuală a unui set de analize medicale. Și aceste drepturi au fost refuzate beneficiarilor de către PSD și PNL.

Nu în ultimul rând, USR a cerut ca planul de urgență, de relocare a beneficiarilor după retragerea licenței pentru furnizorii care nu își fac treaba, să fie în grija statului, nu fix a acelorași furnizori care au încălcat legea. PSD și PNL au respins și această propunere.

 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentRomânia, în linia întâi: Forţa de reacţie a NATO poate intra, staţiona sau tranzita România în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării de operaţii militare, în anul 2024
Articolul următorClotilde Armand, din nou în atenția procurorilor!