Funcționarii care nu șterg la timp datele din cazierul fiscal, care omit sau refuză să își îndeplinească obligațiile prevăzute de lege vor fi amendați, dacă Parlamentul va adopta inițiativa legislativă depusă de senatorul USR de Cluj Cristian Bordei.

Senatorul USR Cristian Bordei susține că, prin această modificare, se creează un echilibru procedural, în sensul în care așa cum contribuabililor li se aplică o serie de sancțiuni (penalități/dobânzi/majorări în cazul în care nu își îndeplinesc obligațiile la timp, ba mai mult sunt decăzuți din dreptul de a mai acționa în anumite situații), tot așa, e firesc ca și organele fiscale și funcționarii să răspundă pentru propriile erori și omisiuni de ștergere a datelor din cazierul fiscal.

„Foarte multe persoane care ar trebui să aibă cazierul fiscal curat se trezesc că au mențiuni în cazier, ceea ce le împiedică să beneficieze de o serie de drepturi pe care legea le interzice în cazul în care au fapte înscrise în cazierul fiscal. Dar de ce trebuie să plătească un contribuabil pentru neglijența organelor fiscale desemnate să aplice procedura de scoatere a informațiilor din cazierul fiscal? Dacă cetățeanul român suportă sancțiuni, penalități, majorări, inclusiv sancțiunea decăderii din dreptul de a mai depune anumite cereri/documente, echitabil este ca și autoritățile responsabile care îi generează o nedreptate cu consecințe grave să răspundă pentru inacțiunile lor”, declară Cristian Bordei.

Potrivit legislației actuale, cazierul fiscal reprezintă un mijloc de evidență și urmărire a respectării disciplinei fiscale, contabile și financiare de către contribuabili, în care se ține evidența celor care au săvârșit fapte sancționate de legile fiscale, contabile, vamale și de cele care privesc disciplina financiară, în scopul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale.

Proiectul legislativ USR modifică Art. 6 din Ordonanța Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal. În respectiva ordonanță există deja obligativitatea de a fi scoase din oficiu din evidența cazierului anumite informații conform unor termene și decizii, numai că autoritățile responsabile omit de multe ori să și pună în aplicare obligația cu pricina.

Astfel, neîndeplinirea la timp a obligației de a șterge datele din cazierul fiscal se sancționează cu amendă contravențională între 2.000 și 10.000 de lei dacă fapta contravențională nu a fost săvârșită în alte condiții și, potrivit legii penale, să constituie infracțiune. Amenda se aplică persoanelor fizice care au îndeplinit calitatea de ordonator de credite la data încălcării obligației care atrage aplicarea sancțiunii.

Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii se fac de către organele de inspecție economico-financiară din cadrul Ministerului Finanțelor și de Curtea de Conturi.

 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentColdea reacționează, comunicat de ultimă oră. Generalul negru, atac orchestrat la adresa Realitatea Plus. Tupeu fără margini, Coldea îi atacă pe jurnaliștii onești
Articolul următorElena Lasconi ar putea candida la președinția României