USR-PLUS solicită preşedintelui Comisiei pentru drepturile omului, senatorul PSD Constantin-Bogdan Matei, să se asigure că toţi candidaţii propuşi pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi respectă toate cerinţele legale ale procedurii.

De asemenea, „USR-PLUS îi cere Preşedintelui Comisiei pentru Drepturile Omului să asigure ca audierea să aibă caracter public, aceasta însemnând atât accesul reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale care au propus candidaturi, cât şi al presei – cu respectarea măsurilor de siguranţă epidemiologică – precum şi transmiterea live a audierilor”, arată un comunicat de presă al Alianţei postat pe site-ul Senatului. 
 
USR-PLUS cere expres:
 
a)    respectarea prevederilor Legea 8/2016, art. 6 alin (3):  candidatul trebuie să demonstreze ca „are expertiză în domeniul drepturilor omului, în mod special în materia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi”. 
 
„Am constatat o lipsă a independenţei acestora, afilieri politice şi o lipsă a dovezilor care să probeze că au expertiză în domeniul drepturilor omului, în mod special în materia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Expertiza presupune experienţă îndelungată în apărarea şi lucrul cu persoanele cu dizabilităţi şi o implicare temeinică şi susţinută”, conform sursei citate.
 
b)    Respectarea prevederilor din Legea 8/2016, art. 5 alin (3):  Organizaţiile neguvernamentale prevăzute la alin. (1) vor face cel puţin două propuneri pentru fiecare funcţie.
 
USR-PLUS mai consideră că funcţia de preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi reprezintă un garant al respectării drepturilor omului în România pentru persoanele cu dizabilităţi şi nu „o nouă sinecură pentru un alt politician PSD-ist, fostul senator Gabriel Emanuel Botnariu”, potrivit sursei menţionate.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentVlad Voiculescu, declarații după 20 de ore de la tragedia de la Victor Babeș – Ce explicații are ministrul
Articolul următorEuroparlamentarul Dragoş Tudorache: Vlad Voiculescu are de departe cel mai dificil mandat în acest Guvern