Liderul PLUS Bucureşti, Vlad Voiculescu, a anunţat că depolitizarea trebuie să înceteze în spitalele din Bucureşti şi din toată ţara, iar faptul că un manager are sigla unui partid în spate acest lucru constituie un dezavantaj.
Vlad Voiculescu a explicat marţi, într-o conferinţă de presă, unde duce politizarea în spitalele din Bucureşti. El a dat exemplul managerului de la Spitalul Filantropia, Dan Ştefan Sîmpălean.
“A fost adus de către Gabriela Firea la Bucureşti, a fost instalat ca manager la un spital de tradiţie din Bucureşti, la Filantropia. Domnul Sîmpălean dintr-o dată şi-a redescoperit vechi simpatii liberale, ba a descoperit că are şi carnet de partid. A descoperit după alegeri şi sperând să se organizeze cumva să mai rămână, sperând că după ce a schimbat de două ori tabăra de pe spital şi după ce a terorizat personalul de acolo şi după ce a distrus o echipă performantă, acum va putea să se rearanjeze, punându-şi pe contul de Facebook fotografie cu dânsul la pupitru cu sigla PNL. Politizarea trebuie să înceteze în spitalele din Bucureşti şi din toată ţară. Faptul că cineva are o siglă în spate, asta mai degrabă constituie un dezavantaj”, a afirmat Voiculescu.
El a prezentat apoi trei contracte de la Spitalul Colentina, care este condus de un manager care se află primul pe lista PSD Argeş pentru alegerile parlamentare.
“Spitalul Colentina are un manager cunoscut, un manager care este primul pe listă la PSD Argeş. A fost vizitat ieri de către premierul României, Ludovic Orban, înţeleg că a găsit lucrurile în ordine în spital. (…) Avem trei contracte unul de 749.500 de lei, un al doilea contract – 613.000 de lei şi al treilea de 8 milioane de lei. Cele trei contracte semnate fără licitaţie, fără publicare prin negociere directă. Nimeni nu a ştiut de ele”, a precizat Voiculescu.
El a menţionat că ultimul contract, cel de 8 milioane de lei, a fost atribuit unei companii din Târgovişte, care a avut o cifră de afaceri de 780.000 de lei, a urcat apoi în 2019 la 2,5 milioane de lei, iar cel mai mult a avut trei angajaţi.
Vlad Voiculescu s-a referit la depolitizarea din sănătate anunţată atât de PNL, cât şi PSD, precizând că aceste partide au făcut numiri politice când s-au aflat la guvernare. El a precizat că în judeţul Argeş PSD şi PNL au numit manageri pe criterii politice, iar la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, la Spitalul Judeţean Craiova şi la Spitalul Judeţean Ploieşti PNL i-a desemnat pe manageri.
“De ce e rău acest lucru? Pentru că politizarea vine la pachet cu deprofesionalizarea, vine la pachet cu sentimentul şi realitatea concretă că aceşti manageri de spital nu ne servesc pe noi, nu îşi servesc pacienţii, nu îşi servesc personalul din spital, ci servesc interesele de partid”, a explicat Voiculescu.
El crede că nici centralizarea anunţată de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, nu reprezintă o soluţie.
“Domnul Tătaru ne spune că centralizarea este soluţia, centralizarea la Ministerul Sănătăţii a tututor spitalelor din ţară. Dacă asta ar veni cu o profesionalizare serioasă, dacă Ministerul Sănătăţii ar fi dovedit, dacă domnul Tătaru, Ministerul Sănătăţii şi Guvernul PNL sau vreun guvern PSD ar fi dovedit până acum că sunt în stare să construiască capacitatea la ministerul Sănătăţii aşa încât să poată să facă şi mai mult, să coordoneze şi mai mult, atunci am putea fi de acord. Capacitatea actuală a Ministerului Sănătăţii după un Guvern liberal de an, o guvernare liberală şi o guvernare PSD-istă de trei ani, vedem care este şi vedem care capacitatea în modul în care funcţionează DSP-urile şi spitalele care ţin de ministerul Sănătăţii. Vedem cum funcţionează această capacitate a Ministerului Sănătăţii de coordonare atunci când ne uităm la vaccinarea antigripală. În momentul ăsta vaccinarea antigripală ar fi trebuit să fie deja avansată, ar fi trebuit să avem un plan clar pentru vaccinarea cu vaccinul pentru Covid-19”, a mai afirmat Vlad Voiculescu.
Sursa: Realitatea Din USR