Parlamentarii europeni dezbat marţi problemele muncitorilor sezonieri și transfrontalieri. Discuția a fost introdusă pe ordinea de zi în urma unor rapoarte tulburătoare despre situația precară a sute de mii de astfel de lucrători, inclusiv din România, notează RRA.

 

Comitetul pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale discută astăzi despre presupusele încălcări ale legislației Uniunii Europene privind timpul de muncă, sănătatea și siguranța lucrătorilor transfrontalieri, inclusiv a celor români, care lucrează în fermele din Germania. Sute de mii de muncitori sezonieri au avut de suferit în ultimele luni din cauza condițiilor în care au fost transportați, cazați sau obligați să muncească.

Printre aceștia s-au numărat și câteva zeci de mii de români care au ajuns la diferite ferme din Germania sau alte țări și care chiar s-au infectat cu COVID-19 din cauza lipsei de interes a autorităților sau a patronilor. În comunicatul transmis de Parlamentul European, lucrătorii din România și alte state membre est-europene sunt catalogați ca fiind o forță de muncă vitală pentru fermele din Germania, care asigură securitatea alimentară din toată Europa.

Alți lucrători, spre exemplu cei din Slovacia, oferă servicii de îngrijire socială și de lungă durată pentru persoanele în vârstă din Austria și alte state membre. Comisia Europeană a emis linii directoare pentru a se asigura că lucrătorii mobili din Uniunea Europeană, care se califică drept lucrători critici în lupta împotriva COVID-19, pot ajunge la locul de muncă.

 

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedent„Reducerea numarul de parlamentari la 300”. Noul proiect politic al USR
Articolul următorMoțiunea de cenzură împotriva ministrului Vela a fost adoptată