USR anunta ca lanseaza un nou proiect politic prin care urmareste reducerea numarului de parlamentari la 300. Ar insemna punerea in practica a referendumului din 2009, ignorat in continuare de majoritatea parlamentara.

„300 de parlamentari inseamna sa avem 200 de deputati si 100 de senatori in cele doua camere ale parlamentului.

In 2009, presedintele Romaniei a convocat un referendum cu doua intrebari. Prima intrebare era daca romanii isi doresc sa aiba un parlament unicameral, a doua era daca ar trebui redus numarul de parlamentari la maximum 300. Ambele intrebari au primit raspunsul covarsitor da. 78% din electorat dorind un parlament unicameral si 89% dorind maximum 300 de parlamentari.

Numarul camerelor parlamentului este inscris in Constitutie si nu poate fi modificat decat printr-o modificare constitutionala. Insa, numarul maxim de parlamentari se stabileste prin lege si, astfel, poate fi modificat de parlament”, anunta USR.

USR precizeaza ca in ultimii cinci ani, statul roman a dublat cheltuielile cu parlamentul.

„In prezent Romania are 465 de parlamentari, fiind a 6-a tara din UE dupa numarul de parlamentari. Majoritatea parlamentarilor sunt inca necunoscuti publicului larg facandu-i pure unelte de vot pentru partide.

Bugetul parlamentului a crescut in fiecare an. Din 2015 si pana acum, statul romana dublat cheltuielile cu parlamentul. De la 341 de milioane de lei in 2015, la 687 de milioane de lei in 2020”, mai spune USR.

Articolul precedentDan Barna: Domnilor de la PSD şi PNL, vreţi să îi ascultaţi pe români şi să eliminaţi pensiile speciale?
Articolul următorParlamentarii europeni dezbat problemele muncitorilor sezonieri și transfrontalieri