Preşedintele USR, Cătălin Drulă, îi solicită premierului Marcel Ciolacu să nu transforme anchetele privind ‘Azilele Groazei într-o operaţiune de muşamalizare’.
“Marcel Ciolacu continuă să evite pronunţarea numelui Gabrielei Firea în scandalul ‘Azilelor Groazei’. Asta îl face complice la un grav act de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului din ultimii 30 de ani. Presa de investigaţie a documentat legăturile Gabrielei Firea cu această reţea de indivizi care torturează bătrâni şi persoane cu dizabilităţi în numele unor sume de bani. Reţeaua groazei trebuie dezvăluită în întregime. Pretenţia că aceste acte oribile pot fi explicate doar prin neglijenţa unor funcţionari este jignitoare”, a declarat Cătălin Drulă, potrivit unui comunicat de presă.
Premierul Marcel Ciolacu a cerut, vineri, în debutul şedinţei de guvern, demiterea conducerii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi Agenţiei judeţene Ilfov în cazul bătrânilor torturaţi în azile.
Potrivit liderului USR, “Marcel Ciolacu trebuie să înţeleagă că astfel de fapte sunt mult prea grave pentru a le ascunde sub preşul de la intrarea în sediul PSD”.
“Ciolacu caută acari Păun sperând că îi fereşte pe responsabilii de la vârful piramidei torturii. Nu putem pretinde că nu există o responsabilitate politică majoră pentru tortura aplicată bătrânilor şi persoanelor cu dizabilităţi din aceste azile. Statul român, sub miniştrii şi funcţionarii sprijiniţi de PSD, a asistat pasiv la aceste acte de cruzime, ba chiar le-a sprijinit refuzând să îşi exercite atribuţiile de control. Demiterile şi tragerea la răspundere a unor funcţionari – tardive oricum – nu sunt suficiente. La fel şi controalele făcute de ochii lumii în toată ţara. Fără protecţie politică la vârf aceste lucruri nu s-ar fi putut întâmpla. Demiterea Gabrielei Firea este o obligaţie morală a prim-ministrului Ciolacu”, a transmis liderul USR.
Şeful Executivului a făcut apel la conducerea Consiliului Judeţean Ilfov şi la conducerea Primăriei Sectorului 3 să destituie de urgenţă conducătorii Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului locale pentru că “au atribuţii de furnizare, administrare şi contractare a serviciilor sociale, fiind responsabile de calitatea serviciilor prestate, precum şi de monitorizare financiară şi tehnică a contractelor încheiate”.
Sursa: Realitatea Din USR