USR va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat marţi preşedintele interimar al Uniunii Salvaţi România, Cătălin Drulă, citat de Agerpres.

„Biroul Naţional a decis astăzi, în şedinţă, că vom depune o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul România anti-educată, ministrul în mandatul căruia 40.000 de elevi nu s-au înscris la Bac, în timpul căruia a crescut rata de abandon, care nu a fost în stare să extindă programele «Masă caldă în şcoli» şi «Şcoală după şcoală», ministrul care ridică din umeri când vorbim de rezultatele la testele PISA, ministrul care protejează plagiatele în loc să fie un gardian al integrităţii academice”, a declarat liderul USR, la Palatul Parlamentului.

Conform unui comunicat al USR, în mandatul ministrului Cîmpeanu, Educaţia a ajuns să primească doar 2,28% din PIB, „unul din cele mai mici procente din ultimii 30 de ani şi cu mult sub ţinta de 6%” prevăzută în Legea educaţiei naţionale.

„Ministrul Cîmpeanu nu este deranjat însă de situaţie, căci este prea preocupat să anunţe, de la o zi la alta, schimbări în modul de evaluare a elevilor, fără consultări şi fără a ţine cont de opiniile actorilor din sistem. Cât despre noua lege a Educaţiei, dincolo de faptul că ministrul Sorin Cîmpeanu tot vorbeşte de ea din 2014, pe când făcea parte din echipa Ponta, nu pare să se schimbe nici acum nimic profund din sistemul putred. Nici PNL şi PSD, nici ministrul Cîmpeanu, care are la activ patru partide (Partidul Conservator, ALDE, Pro România, PNL), nu vor depolitizarea sistemului de învăţământ”, menţionează sursa citată.

USR atrage atenţia asupra faptului că 6 din 10 copii din mediul rural merg pe jos la şcoală, 4 din 10 copii „adună absenţe pentru că trebuie să lucreze în gospodărie”, iar 2 din 10 copii nu au suficientă mâncare. Totodată, România are a doua cea mai mare rată de abandon şcolar din Uniunea Europeană.

„În ‘România educată’ a lui Iohannis şi Cîmpeanu, avem cel mai mic număr istoric de copii înscrişi la bacalaureat, avem 40.000 de elevi ‘lipsă’ între momentul bacalaureatului şi momentul începerii clasei a XII-a (respectiv, a XIII-a, la seral) şi alţi 17.000 de elevi de clasa a VIII-a ‘pierduţi’ (diferenţa între numărul copiilor înscrişi la examenul de Evaluare Naţională şi numărul copiilor care figurau în clasa a VIII-a în luna aprilie 2022). (…) Sorin Cîmpeanu, ministru care a făcut parte din trei guverne în ultimii 10 ani, se mulţumeşte însă să constate, cu detaşare, că ‘am ajuns cu calitatea educaţiei într-un punct de minim’. Cu aceeaşi detaşare priveşte rezultatele de la testele PISA, grevele din creşele din România, faptul că profesorii nu au nici astăzi salariile prevăzute de lege sau sumele ridicole ce sunt decontate elevilor pentru transportul judeţean”, se arată în comunicat.

Sursa: Realitatea Din USR