Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea, a declarat miercuri că România este un motor industrial al Europei, dar că avantajul forţei de muncă ieftine se va epuiza în curând şi că, pentru a continua modernizarea României, sunt necesare o serie de decizii.

În acest sens, Ghinea a declarat că trebuie făcută “curăţenie în companiile de stat”, că este necesară o mai bună protecţie a mediului, dar şi că trebuie limitată “influenţa serviciilor secrete” în politică, în afaceri şi în presă.

Cristian Ghinea şi-a lansat miercuri, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, cartea “Cine a făcut România: Răscrucile noastre”, care face referire la istoria recentă a României, dar cuprinde şi episoade din perioada petrecută de USR la guvernare.

 

“De fapt, avantajul competitiv pe care îl avem (…) se epuizează. Nu o să mai avem multă vreme avantajul unei forţe de muncă ieftine, cu care am devenit un motor industrial al Europei. Şi asta o să aflaţi în carte, că suntem un motor industrial al Europei. E o tâmpenie să spui că nu mai exportăm, că nu mai avem industrie. Producem de 15 ori mai multă producţie industrială decât pe vremea lui Ceauşescu. (…) Dacă vrem să continuăm această modernizare a României, trebuie să luăm nişte decizii, să facem curăţenie în companiile de stat, pentru că acolo e ultima sursă de furt sistemic din România, după ce s-au închis multe alte chestiuni prin aderarea la UE şi prin falimente, în altă parte. Trebuie să încercăm să avem grijă de mediu, pentru că, de fapt, ne pleacă oamenii din ţară, nu doar pentru diferenţa de salariu. Asta era acum zece ani. Ne pleacă oamenii din ţară pentru că nu mai sunt mulţumiţi de calitatea vieţii aici. Şi mediul este o chestiune complet necesară pentru o ţară care vrea să se modernizeze”, a afirmat Ghinea.

El a menţionat că trebuie găsită o soluţie pentru a limita “influenţa serviciilor secrete în politică, în afaceri şi în presă”, subliniind că nicio ţară “nu s-a dezvoltat până la capăt, fiind condusă de metode securiste”.


“E o fundătură istorică. Nu e vorba că avem noi ceva cu Hellvig. Ei doar ne conduc spre o fundătură istorică. O ţară nu se dezvoltă condusă de serviciile secrete. Nu există nicăieri în lume un asemenea model”, a subliniat politicianul USR.

Totodată, liderul USR, Cătălin Drulă, a remarcat în carte o reflexie asupra patriotismului, care nu constă în “gesturi goale şi paradă de simboluri”, ci în acţiuni care să construiască o societate mai bună. El a menţionat că Ghinea abordează şi subiectul “deep state”, evidenţiind convingerea eronată a unora că “trebuie să existe undeva un establishment”, “o mână forte”. În opinia lui Drulă, o astfel de convingere este o “prostie” şi opreşte parcursul de modernizare a României.

“Asta e o chestiune care inevitabil duce la decizii proaste, la stat eşuat. Înainte să ajung aici, am văzut că armata a dat un comunicat şi a spus că o dronă similară celor folosite de armata Rusiei a căzut în România. Eu nu înţeleg ce înseamnă similară celor folosite de armata Rusiei? Ori e drona X, un model pe care îl ştii… Cum ar fi să fie un tanc similar celor folosite de armata Germaniei? E o dronă rusească sau nu e? Care e modelul de dronă? Şi explodează sau doar, mă rog, poate sunt la pescuit în Deltă? Tot timpul protejăm cetăţenii să nu afle, să nu îi supărăm cu prea multă informaţie care ar putea să îi deranjeze”, a spus Drulă.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentDeputații au adoptat legea incitării la ură. Câți ani de închisoare sunt prevăzuți pentru astfel de manifestări
Articolul următorDecizie revoltătoare a Guvernului: ia din fondul de rezervă ca să crească salariile bugetarilor. Cine va primi bani în plus