Dan Barna, vicepreședinte al Camerei Deputaților și vicepreședinte USR, a semnat astăzi, cu prilejul vizitei doamnei Pia Kauma, președinta Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), la București, Memorandumul de Înțelegere între Parlamentul României și Adunarea Parlamentară a OSCE cu privire la organizarea, la Palatul Parlamentului, a celei de-a 31-a Sesiuni Anuale a AP OSCE.

Tema generală a Sesiunii anuale a AP OSCE de la București este „Perspectiva parlamentară privind rolul OSCE în actuala arhitectură de securitate” și vor fi prezenți delegați din 57 de state membre ale OSCE.

„România găzduiește, în perioada 29 iunie – 3 iulie, sesiunea anuală a AP OSCE, unde se va dezbate agenda de securitate privind rolul OSCE în arhitectura europeană. În contextul amenințărilor de securitate, al războiului din Ucraina și al riscului de extindere a războiului din Orientul Mijlociu, va fi dezbătut viitorul regiunii din perspectiva stabilității, libertății și democrației, în prezența a sute de parlamentari din țările membre AP OSCE”, a declarat Dan Barna, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

În cadrul întâlnirii bilaterale cu Pia Kauma, președinta AP OSCE, Dan Barna a reafirmat importanța crucială a sprijinului pentru securitatea Republicii Moldova și a drumului european al acesteia, mai ales în contextul alegerilor prezidențiale din acest an de la Chişinău și al presiunilor pentru destabilizare pe care Rusia le face acolo.

„Susținerea Moldovei, a președintei Maia Sandu și a guvernului proeuropean trebuie să fie o prioritate atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivelul OSCE. Depinde de noi toți și toate forțele europene să apărăm democrația, libertatea, siguranța cetățenilor și viitorul european și modern, aici, la noi în țară, dar și la nivel de regiune. Anul electoral 2024 va decide, prin votul românilor, și direcția spre care se îndreaptă România. De aceea, am subliniat că e imperios să avem misiune OSCE/ODHIR de monitorizare și observare a alegerilor, mesaj transmis și în cadrul întâlnirii avute ieri cu delegația OSCE/ODHIR din misiunea de evaluare din țara noastră, în pregătirea alegerilor parlamentare și prezidențiale.

Procesul electoral trebuie să permită o largă participare la vot, să fie democratic și să nu permită rostogolirea mesajelor putiniste și propaganda Rusiei”, a concis Dan Barna, vicepreședinte USR.

Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) reprezintă o platformă esențială pentru promovarea securității, stabilității și cooperării în spațiul euro-atlantic și euro-asiatic.

În marja Sesiunii anuale au loc reuniuni ale Comisiei permanente, ale Biroului, ale celor trei comisii generale ale AP OSCE (politică externă și securitate, economie și drepturile omului), reuniuni în plen și ale unor alte organisme formale și informale din cadrul Adunării.

OSCE revine la București după 24 de ani, precedenta Adunare Anuală având loc aici în 2000.

 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentLiderul USR, Cătălin Drulă: Cîrstoiu “nu are nici în clin, nici în mânecă” cu administrarea unei capitale cum este Bucureştiul şi că ar fi “arogant”
Articolul următorCozmin Gușă, candidat independent la Cotroceni! Analistul politic are susținerea Clubului de gândire Gold