“Am înaintat Comisiei Europene două propuneri de proiect pilot referitoare la îmbunătățirea navigabilității și reducerea poluării pe Dunăre”, a arătat, marți, europarlamentarul PNL Dan Motreanu.

“Proiectele-pilot propuse în Parlamentul European reprezintă noi inițiative experimentale care s-ar putea transforma în programe permanente de finanțare ale UE. Acestea necesită selectarea și aprobarea de către Comisia Europeană, durează maxim doi ani, dispun de un buget de circa 1 milion de euro și sunt menite să testeze fezabilitatea unor acțiuni și utilitatea acestora la nivel comunitar.

Astfel, împreună cu colegul liberal Marian-Jean Marinescu (PNL-PPE), am trimis Comisiei Europene două propuneri de proiecte-pilot, prin care solicităm:

– un Cadrul de guvernanță european pentru punerea în aplicare a Strategiei pentru regiunea Dunării, adaptat la cerințele privind decarbonizarea și digitalizarea prevăzute în Pactul Ecologic European. Am evidențiat nevoia sporirii investițiilor prin Fondurile Structurale și de Investiții Europene (fondurile ESI) și a stabilirii unui cadru legal comunitar prin care să realizăm o mai bună coordonare între statele europene parcurse de Dunăre, în special în ceea ce privește asigurarea navigabilității. Solicitarea este în acord cu „Strategia UE pentru o mobilitate sustenabilă și inteligentă”, care enumeră printre obiective dublarea transportului fluvial de mărfuri până în 2050;

– un Cadru european de guvernanță pentru îmbunătățirea managementului poluării pe întregul curs al Dunării. Dunărea este al doilea fluviu ca mărime din UE și totodată cel mai poluat. Până la revărsarea în Delta Dunării și ulterior în Marea Neagră, Dunărea colectează direct și indirect poluare generată pe teritoriul a 14 țări, dintre care 9 state UE. Acest fapt creează o presiune disproporționată în regiunea Deltei Dunării, parte a patrimoniului mondial al UNESCO, în special asupra celor 45 de specii de pești și celor 360 specii de păsări. Astfel, am solicitat Comisiei o structură UE de monitorizare a poluării și soluții de control și de reducere a poluării, în acord cu obiectivele pentru refacerea habitatelor și protejarea speciilor prevăzute în nouă Strategie UE privind biodiversitatea pentru 2030.

Cadrele de guvernanță ar trebui să cuprindă Comisia, autoritățile statelor membre și Agențiile UE relevante și să asigure în principal coordonarea activităților și a investițiilor între statele membre.”, a mai comunicat Motreanu.

Articolul precedentEXCLUSIV LEGILE PUTERII Emanuel Ungureanu: La DNA sunt 105 dosare pe furturile din pandemie
Articolul următorMinistrul Vlad Voiculescu e ferm: ”Bucureștiul NU va fi carantinat de Paște!”