Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de OUG care prevede protecția unor bugetari de eventualele măsuri de austeritate. Mai exact, salariile acestora urmează a fi majorate și plătite din Fondul de Rezervă Bugetară la dispoziția Guvernului.
La nivelul Ministerului Finanțelor au fost înregistrate solicitări ale unor ordonatori principali de credite privind asigurarea fondurilor necesare pentru achitarea unor obligații de plată pentru care legislația în vigoare prevede termene clare și a căror amânare ar conduce la afectarea unor drepturi pentru anumite categorii de beneficiari. Prin urmare, ministerul condus de Marcel Boloș a pregătit un proiect de OUG pentru mărirea salariilor cu bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, scrie Puterea.
Măsura vine pe fondul discuțiilor tot mai intense despre austeritate, însă prin acest act normativ anumiți bugetari vor fi feriți de reducerea veniturilor.
Conform notei de fundamentare a proiectului amintit, ”prin derogare de la prevederile art.12 alin. (1) literele a) și c) și de la prevederile art. 26 alin. (4) și (5) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare și de la prevederile art.2 alin. (2), art.3 alin. (5) și Anexa nr.1 din Legea nr.360/2022 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2023, cu fondurile suplimentate în bugetele ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat la titlul ”Cheltuieli de personal”, potrivit alin. (1), se majorează plafonul nominal al cheltuielilor de personal al bugetului de stat, precum și plafonul nominal și cel exprimat ca procent în Produsul Intern Brut al bugetului general consolidat, aprobate potrivit legii”.
Totodată se propune ca, prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului să se poată aloca, pe bază de hotărâri ale Guvernului, sume pentru finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale ordonatorilor principali de credite.
Ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat sunt următorii:
- Ministerul Muncii și Justiției Sociale;
- Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
- Ministerul Apărării Naționale;
- Ministerul Transporturilor;
- Ministerul Afacerilor Interne;
- Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene;
- Ministerul Sănătății;
- Ministerul Educației Naționale;
- Ministerul Finanțelor Publice;
- Ministerul Justiției.
Neadoptarea acestor măsuri, în regim de urgență, poate avea consecinţe negative, în sensul că ar conduce la neefectuarea la termentul prevăzut de lege a unor cheltuieli reglementate potrivit legislației în vigoare, se mai spune în nota de fundamentare.
Sursa: Newsinn