Deputatul USR Adrian Giurgiu a declarat joi că formaţiunea sa susţine dezvoltarea României şi asigurarea independenţei energetice, dar nu prin încălcarea legislaţiei naţionale şi a celei europene în materie de arii protejate, potrivit Agerpres.

“Vreau să clarific ceva: atât eu, cât şi partidul USR suntem pentru creşterea capacităţii de producţie din domeniul energiei. Ceea ce spun PSD, PNL, UDMR şi AUR despre intenţiile noastre este total fals. Trebuie să demontăm acest fake news care se vehiculează zilele acestea de către coaliţia toxică şi un partid extremist pro-rus legat de construcţia de hidrocentralele în arii protejate. Principala problemă a acestei legi este că elimină necesitatea studiului de impact asupra mediului pentru câteva hidrocentrale aflate în arii protejate. Criteriile stabilite prin lege au fost gândite în aşa fel încât legea este una cu dedicaţie pentru apropiaţi ai unor partide politice. Uitaţi-vă la hidrocentrala de la Răstoliţa, care ar însemna peste 200 de milioane de euro pompaţi în buzunarul unei firme de casă a PSD (…) Această firmă este acum în procedură de insolvenţă. Dacă nu reuşeşte să se branşeze la bugetul de stat prin aceste proiecte cu hidrocentrale va intra în faliment. Interesele PSD primează faţă de interesele României – acelea de a crea noi capacităţi de producţie de energie”, a arătat Adrian Giurgiu într-un comunicat de presă.

Deputatul USR de Mureş crede că este important să se înţeleagă cât de mult vor costa finalizarea şi punerea în funcţiune a acestor instalaţii, înainte de aplicarea acestei legi.

“Rapiditatea cu care această lege a trecut prin Parlament, fără nici un fel de dezbatere, ar trebui să fie primul semnal de alarmă! PSD, PNL şi UDMR s-au bâlbâit luni de zile să găsească soluţii la criza de energie, iar măsurile compensatorii adoptate după atâta timp nu au dus la scăderea facturilor la energie ale românilor. Ajutorul dat de guvern este aproape egal cu zero. Dar legea privind aceste hidrocentrale a fost rapid adoptată. Şi, nu, nici acestea nu vor duce la scăderea facturilor anul acesta. Puterea instalată a acestor hidrocentrale este de doar 0.4% din totalul naţional, adică mult prea puţin încât să influenţeze preţul la energie şi facturile românilor. Iniţial legea propunea un termen ca hidrocentralele să fie finalizate până în decembrie 2023. USR a fost de acord cu acest termen. Dar, peste noapte, PSD s-a răzgândit şi l-a transformat în decembrie 2025. Deci, nu se grăbesc, ci vor mai mulţi ani pentru ca firmele de casă să se mufeze mai bine la banii românilor şi unii patroni să se îmbogăţească”, a susţinut Adrian Giurgiu.

Deputatul crede că legea care permite finalizarea unor hidrocentrale în arii protejate, în forma adoptată, va duce la declanşarea unei noi proceduri de infringement din partea Comisiei Europene şi va aduce amenzi de zeci de milioane de euro.

“USR susţine că legea trebuie să se întoarcă în Parlament, pentru a fi reexaminată, dezbătută în amănunt şi corectate greşelile din actuala variantă. Considerăm că aceste hidrocentrale trebuie finalizate în mod responsabil în beneficiul românilor, dar şi al mediului înconjurător”, a subliniat deputatul USR.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentLudovic Orban, la “Legile Puterii”: Când Cîțu a cerut excluderea mea din PNL, i-am spus că în scurt timp nu va mai fi nici premier, nici președinte PNL
Articolul următorFostul deputat român Cristian Rizea se oferă să-l găzduiască gratuit pe Traian Băsescu, alungat din vila de protocol