Deputatul USR Adrian Wiener susţine că 10 milioane de euro din PNRR destinaţi modernizării a peste 100 de cabinete de planificare familială riscă să fie pierduţi, pentru că Ministerul Sănătăţii că nu ar face eforturile necesare pentru a se asigura că banii ajung la unităţile medicale.

“La 5 luni de la deschiderea apelului de finanţare prin care pot fi finanţate cel puţin 119 cabinete de planificare familială au fost depuse doar două astfel de cereri. Aceste cabinete au un rol foarte important, dat fiind că România este pe primele locuri în UE în privinţa numărului de sarcini la adolescente. Totul riscă să se oprească din cauza neutralităţii totale, a lipsei de implicare a Ministerului Sănătăţii. Ministrul Rafila, atunci când nu e în Cuba, este complet inert. Ministerul Sănătăţii, în afara rolului administrativ, prevăzut de lege, trebuie să fie un ferment, să informeze – să tragă chiar de oameni şi instituţii, să dea direcţii, să străpungă inerţii, să capitalizeze încredere, să promoveze activ politici publice. Nu să aştepte din fotolii, nu să publice doar prin Monitorul Oficial”, a transmis deputatul USR, într-un comunicat de presă remis vineri.

Pe lângă modernizarea cabinetelor de planificare familială, fondurile din PNRR sunt destinate derulării unor campanii de educaţie pentru sănătatea reproducerii, implementate la nivel naţional, în special în zonele vulnerabile, ca şi perfecţionării cunoştinţelor personalului medical angajat în centrele de planificare familială, a explicat Wiener.

Potrivit USR, România este pe locul al doilea în Europa în ceea ce priveşte numărul de sarcini la adolescente, iar tinerele mame ajung să nu îşi mai continue studiile şi să fie astfel în risc de sărăcie şi de excluziune socială. 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentComisia Europeană obligă Guvernul să majoreze din nou salariul minim până anul viitor
Articolul următorUSR: Tribunalul Constanţa a decis anularea uneia dintre autorizaţiile de construire şi a certificatului de urbanism pentru betonarea plajei Corbu