Deputatul USR Iulian Bulai precizează că ordonanţa cu măsuri de reducere a cheltuielilor va “asasina” cultura din oraşele mici şi din mediul rural.

Conform unui comunicat USR, mai multe muzee riscă să îşi închidă porţile.

“Muzeul “George Enescu” şi Muzeul “Constantin Brâncuşi” sunt şi ele, alături de Muzeul Naţional Brătianu, în pericol să-şi închidă porţile “graţie” guvernării girate de preşedintele Iohannis. USR cere Guvernului PSD-PNL să nu distrugă cultura din oraşele mici şi din mediul rural prin OUG-ul cu reducerea cheltuielilor bugetare. Pe lista muzeelor care riscă să dispară în timpul guvernării PSD-PNL figurează şi Muzeul Ororilor Comunismului în România, înfiinţat prin lege iniţiată de PNL şi adoptată, în 2019, cu unanimitate de voturi în Parlament”, precizează Uniunea Salvaţi România.

USR adaugă că mai sunt “în pericol”: Muzeul Naţional Bran, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti şi Muzeul de Artă “Vasile Grigore – pictor şi colecţionar”. În acest ultim caz, colecţia e donaţie cu clauză de păstrare în muzeu dedicat, deci se poate pierde donaţia dacă se desfiinţează, transmite sursa citată.

“Ordonanţa cu aşa-zisele măsuri de reducere a cheltuielilor va asasina toată cultura din oraşele mici şi din mediul rural. Să le iei oamenilor dreptul să decidă ei – nu ceauşescul de la centru – dacă să se ducă la bibliotecă, la teatru sau la muzeu e o crimă de care nu-i va spăla pe aceşti politicieni nicio apă. De la premierul Ciolacu nu mă aşteptam să ştie cum e cu arta sau cartea, dar probabil şi politicienii PNL şi-au imaginat că Vila Florica e crâşmă, nu Muzeul Brătianu, de vreme ce ministrul PNL al Culturii păstoreşte acest dezastru”, a declarat Iulian Bulai.

Conform USR, trecerea direcţiilor judeţene de Cultură în subordinea consiliilor judeţene va însemna pentru patrimoniul cultural “o crimă cu premeditare”, monumente istorice şi situri arheologice urmând să ajungă “pe mâna rechinilor imobiliari”. 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentȘedință importantă de Guvern, astăzi. Legea privind calitatea în construcții va fi modificată
Articolul următorDan Barna: „România a fost în urmă cu 20-30 de ani exact cum e Moldova acum”