Deputatul USR Oana Ţoiu consideră că ar trebui eliminată taxarea în special la nivelul salariului minim adesea prezent în agricultură, dar şi în celelalte domenii de activitate, şi a menţionat că România este acum la cel mai mare procent de risc de sărăcie şi excluziune socială din Uniunea Europeană, potrivit news.ro

“Poziţia USR-ului este destul de clară aici şi anume că ar trebui eliminată taxarea şi ar trebui eliminată taxarea în special la nivelul salariului minim adesea prezent în agricultură şi în celelalte domenii de activitate din mai multe motive. Principalul este că România este acum la cel mai mare procent de risc de sărăcie şi excluziune socială din Uniunea Europeană. Unul din trei români se află în această situaţie, fie este deja sărac, fie este la riscul de sărăcie şi asta este prezent în multe dintre gospodăriile unde există angajaţi. Nu vorbesc de gospodăriile unde nimeni poate nu este formal în muncă. Avem inclusiv cea mai mare rată de sărăcie în muncă, adică familii unde măcar o persoană este angajată, care totuşi nu reuşeşte să îşi ducă până la sfârşitul lunii veniturile pe care le-a avut similar cu cheltuielile de supravieţuire. Şi atunci trebuie echilibrate domeniile de activitate pentru că sunt multe alte esenţiale, putem să le luăm pe rând, fiecare are o miză uriaşă pentru România. Varianta prin care poate să fie făcut acest echilibru fiscal este prin micşorarea taxării la nivelul salariului minim, indiferent de domeniul de activitate. Asta ca să clarificăm poziţia noastră. Ce este important însă este să fie publică această analiză cu impactul ei”, a declarat Oana Ţoiu, marţi, la Prima News.

Ea a explicat şi de ce această măsură face parte din PNRR.

“De ce este asta pus în PNRR? La momentul la care a fost scris PNRR-ul, de exemplu, noi dezbăteam în Parlament, ceea ce consider că au fost excese, care au trecut. De exemplu, inclusiv în agricultură s-a ajuns într-o perioadă, un număr de luni, la situaţia în care puteai să ai salariul de 6.000 de euro pe lună şi să nu plăteşti un leu la sănătate, dar să fii asigurat împreună cu întreaga familie, cu co-dependenţii. La fel şi în construcţii. Nu este normal să ajungi să câştigi 6.000 de euro şi să nu contribui cu un leu la sănătate, dar în acelaşi timp să fie această suprataxare, despre care am depus împreună cu colegii mei o lege să o eliminăm, a muncii cu normă parţială. În momentul de faţă, dacă cineva lucrează două ore pe zi la nivelul salariului minim păstrează 400 de lei pe lună şi dă statului 1.000 de lei, deci statul încasează mai mult decât dublu din munca persoanei respective decât îi rămâne ei în buzunar”, a mai explicat deputatul USR.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentClaudiu Năsui: „PSD și PNL o să crească taxele, apoi vor da vina unii pe alții sau pe UE, iar românii vor pleca în continuare masiv din România”
Articolul următorDeputatul USR Diana Stoica: Am propus eliminarea acelei adeverinţe de la angajat pe care trebuia să o iei înainte să mergi la medicul de familie pentru a obţine concediu medical