Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, îi solicită ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, și procurorului general Gabriela Scutea să repartizeze oameni pregătiți în anchetele cu agresori sexuali. Aleasa bistrițeancă spune că deși există o rețea națională de procurori specializați în instrumentarea cauzelor cu minori, aceasta nu a făcut nimic eficient pentru minorii victime ale violenței sexuale, ale agresiunilor și traficului de minori. 

 

 

Potrivit Cristinei Iurișniți, în România, una din cinci fete și unul din nouă băieți sunt abuzați sexual până la vârsta de 18 ani. În aceste condiții, deputata bistrițeancă le solicită ministrușlui Justiției, dar și procurorului general să repartizeze oameni pregătiți care să instrumenteze astfel de anchete cu agresori sexuali.

“În calitate de deputat și membră în Comisia specială de anchetă pentru copii dispăruți, abuzați și traficați, solicit încă o dată ministrului Justiției Cătălin Predoiu și Procurorului General să repartizeze oameni pregătiți în anchetele cu agresori sexuali!

Instruirea polițiștilor și a procurorilor este esențială și prioritară, în contextul în care cadrul legislativ s-a îmbunătățit, pedepsele pentru agresori s-au mărit, iar în momentul actual avem un registru oficial al agresorilor sexuali, conform legislației europene”, arată  Cristina Iurișniți într-un comunicat. 

Aceasta spune că, în luna iunie a transmis atât ministrului Justiției, cât și procurorului general o interpelare pe această temă, însă a primit un răspuns dezamăgitor.

“În luna iunie 2020 am trimis ministrului Justiției si Procurorului General o interpelare parlamentară pe această temă care a devenit o dramă în România. Răspunsul a fost dezamăgitor! Zeci de cazuri mediatizate și sute de cazuri care nu sunt făcute publice sunt tratate cu incompetență și indiferență de către poliție sau procurori.

Am aflat din răspunsul oficial primit că, potrivit Ordinului de ministru nr. 294 din 5 decembrie 2018, s-a constituit o rețea națională de procurori specializați în instrumentarea cauzelor cu minori. Această rețea nu a făcut nimic eficient pentru minorii victime ale violenței sexuale, ale agresiunilor și traficului de minori.

Am văzut cu toții în spațiul public abuzuri, agresiuni sexuale asupra minorilor cu pedepse minime, cu suspendare, polițiști care nu și-au făcut datoria, procurori care au favorizat agresorii. Cazul Caracal a terifiat România și încă nu avem o schimbare radicală, autorități eficiente și puternice care să vină în sprijinul victimelor”, arată Cristina Iurișniți.

“Miercuri, 7 octombrie, ministrul Justiției Cătălin Predoiu, Inspectoratul General al Poliției Române și Parchetul General vor veni să dea explicații, să răspundă în fața acestei comisii care reprezintă vocea cetățenilor!”, a mai adăugat ea. 

 

Sursa: Realitatea de Bistrita-Nasaud

Articolul precedentPSD Galați a decis că nu va face nicio alianță cu PNL în nicio localitate din județ
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 80. Coronavirus la Casa Albă