Vicepreședintele USR, Claudiu Năsui, invitat la emisiunea „Legile puterii”, a precizat, miercuri seară, că USR își propune să scoată din sărăcie 1,9 milioane de pensionari.
„În fiecare an, noi am tot crescut și punctul de pensie, și salariile, dar puterea de cumpărare nu a crescut, pentru că acea creștere a fost mâncată de inflație. Practic, nouă ne-au crescut salariile cu 100 de lei, dar prețurile au crescut cu 200 de lei. Noi muncim, nominal, câștigăm mai mult, dar, cu toate astea, suntem săraci și ne întrebăm de ce. În măsura în care cheltuim mai mult decât încasăm, lucrul acesta va crea inflația, care îi va afecta pe pensionari.
Noi susținem un sistem sustenabil de pensii. În primul rând, noi susținem că ce ar trebui să fie metricul sau criteriul pe care se uită politicienii ca să vadă dacă o politică pentru pensie este bună sau nu, cu cât scoatem pensionarii din sărăcie, nu de alta, dar sărăcia afectează predominant pensionarii.
Claudiu Năsui: Noi susținem un sistem sustenabil de pensii
Pensia minimă este 800 de lei. În varianta PSD-PNL, ea crește la 1000 de lei. În varianta USR, ea este la 1100 de lei, cu mențiunea foarte importantă, că toate pensiile care sunt între 800 și 1100 de lei ar fi crescute cu tichete de masă. Practic, este un mod prin care te asiguri că veniturile acelea sunt folosite de cei mai nevoiași și ele sunt în întregime și mai fiscalizate.
În varianta PSD-PNL, pentru zona de a 13-a pensie, ea este la 1200 de lei, în varianta noastră, ea este la 800 de lei, cu mențiunea că ea apoi descrește în funcție de cât îți crește pensia, un lucru care se întâmplă și în varianta PSD-PNL. În final, dacă ne uităm la venitul lunar al unei persoane pe pensia minimă, o să vedem că pentru varianta PSD-PNL avem 1100 lei și pentru variana USR avem 1167 de lei pe lună. Diferența asta o să ziceți că e mică, dar e o mare diferență undeva, pentru faptul că există un prag al sărăciei. Practic, dacă mergem pe varianta USR, avem o creștere mult mai mare a celor care au pensii mici.
Claudiu Năsui: Punctul de pensie crește cu 10% și, în același timp, vine o taxă tot cu 10%
În varianta PSD-PNL, presupunând că pragul de sărăcie rămâne identic cu cel de acum, am avea 220 de mii de pensionari care ies din sărăcie. În varianta USR, ies 1,9 milioane de pensionari. Diferența e mare, pentru că avem foarte mulți români cu pensii mici.
Esența a ceea ce propunem noi este că ducem pensiile mici, le mărim mai repede decât pensiile mari. Nu e nimic neconstituțional în asta, să nu faci două puncte de pensii. Pensie minimă există și acum, întrebarea e la ce nivel o pui. Propunerile noastre par similare, doar că efectul lor nu este același. Pe pensii vor fi taxe. Apare CASS pentru pensiile care depășesc 4 mii de lei. Apare o taxă în plus. Punctul de pensie crește cu 10% și, în acelasi timp, vine o taxă tot cu 10%”, a precizat Claudiu Năsui.
Sursa: Realitatea de Bucuresti