Nicușor Dan, candidatul susținut de PNL și USR-PLUS la funcția de primar general al Bucureștiului, a declarat miercuri seară, pentru B1 TV, că datoria curentă a Primăriei Generale a Capitalei este de 3,7 miliarde de lei, în condițiile în care bugetul anual al acesteia e de 4 miliarde. 

„Falimentul financiar în cel mai propriu sens al cuvântului. La 2019, aveam 1,5 miliarde lei datorii către privați și 1,5 miliarde lei către stat, asta însemnând TVA-uri către ANAF, tot felul de obligații, impozite pe salarii. Deci în bilanțul de pe site-ul Primăriei veți găsi aceste două cifre. Asta în condițiile în care bugetul real al Primăriei e de 4 miliarde anual. O informație îmi spune că, de fapt, datoria curentă azi e de 3,7 miliarde, adică aproape cât un buget. A moștenit câteva sute de mii, adică 10% din această datorie. Inclusiv la execuția pe 2018 o să găsiți ceva de ordinul 0,6, respectiv, 0,6 miliarde. Dacă ar vrea, statul, adică ANAF-ul, ar veni mâine și ar bloca conturile Primăriei”, a explicat Nicușor Dan, pentru B1 TV.

El a precizat că Primăria Capitalei a ajuns în această situație și pentru că a estimat pe 2019 că va avea un buget de 7 miliarde, lucru care efectiv nu avea cum să se întâmple: 

„Problema esențială vine din modul în care Primăria și-a făcut planificarea bugetara. În 2016 a încasat 4 miliarde, în 2017 a încasat 4 miliarde, în 2018 a încasat 4 miliarde, în 2019 a încasat 4 miliarde la sfârșitul anului, dar la începutul anului a estimat că încasează 7 miliarde”.

„În aprilie 2019 am spus că Primăria Capitalei, dacă nu se întâmplă ceva extraordinar, va intra în incapacitate de plată, în cursul anului 2019. Și s-a întâmplat ceva extraordinar: faptul că a luat un împrumut din Trezorerie de o jumătate de miliard și apoi i-a mai dat doamna Dăncilă (atunci premier) din Fondul de Rezervă 100 de milioane ca să plătească factura, să nu se taie căldura. Acum suntem practic în faliment”, a mai declarat candidatul PNL-USR/PLUS la Primăria Generală pentru b1.ro.

Articolul precedentLiderii PSD au ajuns să se acuze că se fură între ei
Articolul următorUSR nu susține majorarea salariilor pentru DSP: Angajații statului nu merită sporuri doar pentru că își fac treaba