Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru combaterea COVID-19 nu prevede atribuția Guvernului de a se adresa Parlamentului printr-o solicitare de încuviințare în vederea prelungirii stării de alertă, a scris premierul Ludovic Orban președinților celor două camere din Parlament. “Or, Guvernul nu poate acționa în afara cadrului legal aprobat recent chiar de Parlamentul României, respectiv fără ca actele sale să beneficieze de întemeiere în legislația în vigoare”, precizează ironic în scrisoare, conform Hotnews.ro.
Orban a mai precizat că legea prevede că această solicitare trebuie făcută la momentul instituirii stării de alertă. Prelungirea se poate face doar printr-o simplă Hotărâre de Guvern, pentru motive temeinice, la propunerea ministerului de interne. Aceasta este o prevedere chiar din Legea 55, mai informează Hotnews.ro.
Premierul a mai scris că mecanismul prevăzut cu privire la încuviințarea stării de alertă a fost rezultatul inițiativei, dezbaterilor și deciziei la nivel parlamentar. O altfel de abordare din partea Guvernului ar reprezenta o interferență în activitatea Parlamentului și o afectare a principiului autonomiei parlamentare.
Reamintim că președinții celor două camere i-au trimis o scrisoare premierului Ludovic Orban în care să îi atragă atenţia că această hotărâre trebuie votată de Parlament, iar prelungirea stării de alertă trebuie încuviinţată de parlamentari şi nu doar să fie transmisă spre informare.
Orban le-a transmis înapoi și o analiză a factorilor de risc. Potrivit acesteia, numărul de cazuri confirmate de COVID-19 a prezentat un trend crescător, valorile fiind similare cu cele din perioada 11-17 mai, adică spre sfârșitul stării de urgență. De asemenea, se constată o evoluție ascendentă a numărului de cazuri grave, începând cu data de 1 iunie.
Sursa: Realitatea Din PNL