Clotilde Armand este primar al sectorului 1 din Capitală din anul 2020, dar a devenit cunoscută publicului larg în 2016, când a pierdut „la mustață” alegerile în fața candidatului PSD Daniel Tudorache. Numele său de origine franceză a atras atât susținere cât și scepticism din partea bucureștenilor care își doreau pentru sectorul lor o schimbare în bine. 

Clotilde Armand are 50 de ani și s-a născut în Franța în localitatea Pointe-a-Pitre, unde tatăl ei își îndeplinea serviciul militar alternativ ca profesor de matematică. Familia sa este originară din orașul francez Vichy, unde trăiesc în prezent părinții ei. Tot în Franța a și locuit și a studiat până la încheierea facultății, iar ulterior a mers în Statele Unite pentru masterat. Acolo l-a cunoscut pe cel care i-a devenit soț, matematicianul român Sergiu Moroianu. Cei doi au ales, în urmă cu mai bine de un sfert de secol, să se stabilească în România.

Aici și-au întemeiat și o familie, iar în prezent Clotilde Armand și Sergiu Moroianu au 4 copii. Într-una dintre cărțile sale, Clotilde Armand a recunoscut că subiectul referitor la copiii săi este cel mai dureros, întrucât a trecut prin două încercări extrem de grele: ar fi avut 6 copii, dar două dintre fiicele sale au murit. prima dintre ele, Ondine, avea doar 4 luni atunci când s-a stins în somn din cauza sindromului morții subite a sugarului. Iar cealaltă fată a murit după ce a fost lovită de o motocicletă pe trecerea de pietoni, în apropierea Parisului.

Înainte de a intra în politică, Clotilde Armand a lucrat 20 de ani în top management și consultanță. Conform CV-ului, actualul edil s-a implicat în tinerețe în numeroase activități civice și a scris 11 volume și articole. În 2015, după ce a obținut cetățenia română, Clotilde Armand a decis să se implice în politică și a devenit unul dintre fondatorii partidului Uniunea Salvați Bucureștiul. Ulterior a devenit consilier local din partea USR în sectorul 1, iar apoi a fost eurodeputat din partea alianței USR Plus.

În 2016 a candidat pentru funcția de primar al sectorului 1 din partea USB în alegerile locale și a devenit cunoscută pe plan național odată cu controversa privind rezultatul alegerilor. Exit-poll-urile au dat-o câștigătoare, însă clasamentul s-a inversat în timpul nopții. În final, Clotilde s-a clasat oficial pe locul 2, cu 28% din voturi, pierzând în fata social democratului Dan Tudorache, care a obținut cu 2.000 de voturi mai mult. Nicușor Dan, președintele de atunci al USB, și Clotilde Armand au cerut renumărarea voturilor în unele secții de votare, semnalând că în secțiile unde USB nu a avut observatori scorul candidatului PSD era mult superior celui obținut în secțiile în care Uniunea Salvați Bucureștiul a avut observatori. Biroul Electoral de Sector a respins contestația, iar ulterior a fost depusă o nouă contestație care a ajuns la CCR, dar a fost din nou respinsă.

În 2016, Armand spunea că dacă va deveni primar, prioritățile sale vor fi atragerea fondurilor europene, transparentizarea completă a sistemului și eliminarea corupţiei. 4 ani mai târziu a reușit să câștige fotoliul de edil, însă mulți dintre votanții săi spun că sunt dezamăgiți de promisiunile neonorate.

Cât despre venituri, potrivit declarației de avere, Clotilde Armand încasează anual aproximativ 175 de mii de lei, adică aproape 15 mii de lei lunar din salariul de edil. Alături de partenerul de viață, deține case, terenuri și acțiuni de peste un milion de lei. 

 
 
 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentUSR și-a desemnat candidatul pentru Primăria Cluj, după un proces unic în România: Viorel Băltărețu
Articolul următorSondaj INSCOP. Primul partid în intențiile de vot. Calculele politice, date peste cap: se schimbă harta puterii