Deputații USR Marian Lazăr, Eugen Terente și Bogdan Rodeanu au depus în Parlament un proiect legislativ menit să susțină persoanele născute cu handicap grav, care, din cauza limitărilor impuse de condițiile lor, se află în imposibilitatea de a se integra pe piața muncii.

Punctul esențial al acestui proiect este acordarea dreptului la pensie de invaliditate persoanelor cu dizabilități, fără a fi necesară o contribuție prealabilă la fondul de asigurări sociale. În prezent, se acordă excepții pentru persoanele cu accidente de muncă, cu SIDA sau neoplazii.

„Este o inițiativă care își propune să corecteze disparitățile flagrante din actualul sistem de pensii din România. În contextul creșterii costurilor de viață, persoanele cu handicap se numără printre cele mai vulnerabile grupuri, fiind adesea nevoite să trăiască cu o indemnizație insuficientă, de numai 598 de lei, sumă considerabil inferioară nivelului necesar pentru un trai decent!”, explică deputatul USR Marian Lazăr.

În prezent, după vârsta de 18 ani, tinerii cu handicap grav primesc o indemnizație de doar 540 de lei, în timp ce pensia de invaliditate minimă ar fi de 1.281 de lei, un venit care ar putea să îi ajute mai mult să se descurce. Sunt persoane cu diverse dizabilități care, după împlinirea vârstei de 18 ani, nici măcar acea indemnizație nu o mai primesc, lucru total nedrept. Prin adoptarea acestei inițiative legislative, USR își propune să existe siguranța că nicio persoană cu handicap grav nu este lăsată în urmă și că toți cetățenii au parte de condiții de viață echitabile și oportunități egale.

„În timp ce PSD si PNL se luptă pentru păstrarea pensiilor speciale și a altor beneficii pentru oamenii de partid, USR a depus, pe 8 aprilie, un proiect de lege pentru acordarea de pensii de invaliditate, proiect ce vine în ajutorul persoanelor cu dizabilități. Ce prevede acest proiect?
Posibilitatea ca persoanele cu dezabilități să beneficieze de pensie de invaliditate indiferent dacă au contribuit sau nu la fondul de asigurări sociale și prezintă invalidități care afectează ireversibil capacitatea de muncă”, declară deputatul USR Eugen Terente.

Din datele din 2023, 50.776 de copii cu handicap grav ar putea beneficia de această pensie.

„Tinerii cu nevoi speciale sunt abandonați de statul român și lăsați să trăiască permanent cu frica zilei de mâine. Ei nu au vreo șansă de a se descurca fără părinții lor. Ei și părinții lor sunt eroii noștri. De la ei ar trebui să învățăm cum să avem speranță, demnitate și dârzenia de a crede într-un viitor mai bun. Pentru ei am făcut acest proiect. Poate este prea puțin, dar este încă un pas pe care USR și-l asumă”, spune deputatul USR Bogdan Rodeanu.

Esența textului de lege mai jos:

  • La articolul 61, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5) cu următorul cuprins: “(5) Prin excepție de la prevederile alin.(1) au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent dacă au cotizat în sistemul public de pensii, persoanele adulte încadrate în grad de handicap grav, care nu pot fi angajate pe piața muncii din cauza gravității consecințelor invalidității.“

     

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentAmbasadorul Israelului în România, interviu extraordinar la Realitatea Plus: „Am știut că va urma ceva. Va fi pace doar dacă punem punct Iranului. A condamna nu este suficient”
Articolul următorSondajul care o dinamitează pe Clotilde Armand