Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat, marți, că Guvernul va prelungi măsurile luate anul trecut în sprijinul industriei HoReCa, una dintre cele mai dur lovite de restricțiile de circulație impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului. 

„Pentru sectorul HoReCa avem acordarea de granturi şi o schemă de ajutor de stat care va fi prezentată săptămâna viitoare. Ajutorul pentru HoReCa e destul de mare. Pe perioada de vară se pot angaja zilieri și putem ajuta cu o parte din salariile lor. De asemenea, intenționăm să prelungim măsurile de sprijin pentru cei care angajează zilieri sau sezonieri – 30% pentru zilieri și 45% din salariu pentru sezonieri. Trebuie să fie program de lucru flexibil, avem şomajul tehnic pentru persoanele afectate”, a declarat ministrul Muncii, la RTV.

Turcan a mai susținut că „în două săptămâni vom prezenta noi legi surpriză care vor ajuta şi economia României”.

Cât despre faptul că Guvernul a eliminat voucherele de vacanță anul acesta, ministru a precizat că oricum se pot folosi cele din anii trecuți, mai ales că în 2020 nici nu prea s-a călătorit din cauza pandemiei și a restricțiilor de circulație.

Luni, Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care prevede măsurile fiscal-bugetare pe 2021. Acesta prevede îngheţarea pensiilor în acest an, neacordarea de vouchere de vacanţă și eliminarea sporului de 30% care era acordat angajaților din prefecturi implicaţi în activităţi de combatere a pandemiei.

Valoarea punctului de pensie se menţine anul acesta la 1.442 lei și abia din 2022 va fi majorat cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentKelemen Hunor despre buget: „Să consumi peste ce produci, pe termen lung, înseamnă că ești iresponsabil față de copiii tăi”
Articolul următorKlaus Iohannis, ședință de urgență cu premierul Florin Cîțu și mai mulți miniștri – Planurile de ultimă oră ale Guvernului