Raed Arafat îl contrazice pe Alexandru Rafila în legătură cu trecerea SMURD la Ministerul Sănătății de la Ministerul de Interne. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, din MAI, avertizează că „întoarcerea în timp” prin „împărțirea” serviciilor de urgență, anunțată de actualul ministru PSD, va slăbi sistemul de urgență.
Secretarul de stat Raed Arafat nu este de acord cu afirmația ministrului Alexandru Rafila potrivit căreia SMURD ar trebui să treacă în subordinea Ministerului Sănătății. Potrivit acestuia, o astfel de schimbare nu ar face decât „să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit”, relatează Agerpres.
“Integrarea în MS a SMURD sau ruperea modului de lucru al sistemului de urgenţă care există la momentul actual, care este un mod integrat cu DSU şi care şi-a dovedit eficienţa – cel puţin pe durata pandemiei s-a văzut foarte clar eficienţa unei coordonări unitare – şi întoarcerea în timp la un model în care fiecare era într-un alt loc, nu face decât să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit. Mergem mai departe pe un model integrat. Cu MS se colaborează, dar coordonarea este într-un singur singur loc. La o intervenţie nu merge numai Ambulanţa, medicul, merg şi pompierii, şi SMURD-ul, elicopterul”, a declarat dr. Raed Arafat, care s-a aflat joi la Braşov, cu prilejul inaugurării noii clădiri a UPU-SMURD.
Șeful DSU, Raed Arafat nu vede niciun motiv pentru această “ruptură”: “Acest sistem, de când l-am dezvoltat, din 2007, l-am dezvoltat să mergem împreună. (…) Nu văd acum niciun motiv să rup acum, unele la Interne, altele la Sănătate, şi să stricăm ceea ce s-a dovedit foarte eficient”.
Declarația lui Raed Arafat vine după ce Alexandru Rafila a anunțat joi, într-o dezbatere publică, necesitatea trecerii SMURD la Ministerul Sănătății, de la Ministerul de Interne.
Ministrul PSD invocă integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte servicii de urgenţă prespitalicească pe care le oferă sau UPU sau compartimente de primiri urgenţe cu celelalte activități ale sistemului sănătate este absolut necesară. În sprijinul schimbării anunțate, Alexandru Rafila a mai spus că Ministerul Sănătăţii este cel care poartă responsabilitate pentru activitatea medicală, „atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice”.
„Ele nu funcţionează separat. Trebuie să funcţioneze integrat, iar lucrul ăsta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român care nu trebuie să ţină cont de persoanele care într-un mod sau altul ocupă o poziţie de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să ţină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate.
N-aş vrea să fie interpretat. Am recunoscut public toate meritele domnului Arafat care a făcut o treabă excelentă în organizarea serviciilor medicale de urgenţă, dar ele trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii şi cred că lucrul ăsta este clar pentru toată lumea”, a declarat joi ministrul Sănătăţii, prezent la sediul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.