Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, și-a trimis subalternii în România. Şapte percheziţii domiciliare au fost efectuate, la solicitarea Parchetului European (EPPO), în cadrul unei anchete privind o fraudă de două milioane de euro care implică proiecte IT.

Două persoane au fost reţinute, inclusiv principalul suspect, iar alte patru au fost plasate sub control judiciar.

Percheziţiile au fost efectuate în mai multe locaţii din România, inclusiv în municipiul Bucureşti şi judeţele Iaşi, Vaslui şi Ilfov. Măsuri de investigaţie au fost efectuate şi în Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania şi Spania, precum şi în Republica Moldova.

Ancheta vizează o companie care a solicitat fonduri UE nerambursabile în valoare de până la două milioane euro (10.953.924 lei), pentru un proiect IT pentru dezvoltarea de soluţii software inovatoare (PIST – Platforma inovatoare pentru tranzacţii financiare rapide şi sigure).

Potrivit datelor din anchetă, în perioada 2020 – 2022, beneficiarul proiectului a depus documente false sau inexacte pentru servicii şi bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziţionate, precum şi contracte de muncă cu persoane care nu erau efectiv angajate, obţinând astfel fonduri necuvenite de la bugetul UE de un milion de euro.

Aceste fonduri, plătite de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene din România, au fost supuse spălării banilor prin circuite financiare interne şi internaţionale, folosind companii “fantomă” înregistrate în Spania şi Bulgaria şi conturi bancare în Belgia şi Lituania. Potrivit probelor, acţiunile firmelor înregistrate în România suspectate de activităţi infracţionale au fost transferate cetăţenilor moldoveni şi către cetăţeni din Italia, pentru a preveni eventualele anchete.

Unele dintre persoanele cercetate au fost aduse la biroul EPPO din Iaşi pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecţi, iar altele vor fi aduse în zilele următoare.

Pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE, EPPO a confiscat două apartamente, cu o valoare totală de aproximativ 250.000 de euro, loturi de teren şi a îngheţat conturile bancare ale suspecţilor şi ale companiilor acestora. 

Sursa: Newsinn

Articolul precedentSorin Grindeanu, față în față cu Anca Alexandrescu: Nimeni din partea Realitatea Plus n-a făcut presiuni asupra mea pe subiectul Romprest
Articolul următorSondajul care dinamitează clasa politică: pe cine vor românii la Cotroceni