Senatorii USR au votat, luni, împotriva proiectului de buget al Senatului pentru anul 2024, în condiţiile în care sumele alocate Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, respectiv Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 vor fi mai mari în 2024 faţă de anul acesta.

USR a cerut, înaintea plenului de luni, Biroului permanent să retrimită propunerea de buget al Senatului pentru 2024 pentru revizuire astfel încât bugetele celor două instituţii să fie amendate şi redimensionate în spiritul „ordonanţei austerităţii”, conform comunicatului de presă al partidului.

Bugetele cumulate ale celor două pseudo-institute de cercetare – simple fabrici de funcţii şi salarii pentru protejaţii sistemului de „speciali” promovat şi apărat de Guvernul PSD-PNL – au crescut de la 6,5 milioane de lei în 2023 la 7 milioane de lei, aşa cum este propus în bugetul pentru 2024. Astfel, institutul-sinecură pentru fostul preşedinte Emil Constantinescu îi va costa pe români 3,8 milioane de lei, iar institutul-sinecură al fostului preşedinte Ion Iliescu, 3,2 milioane de lei.

Solicitarea USR în Biroul permanent al Senatului a fost respinsă de reprezentanţii puterii, astfel că propunerea de buget a ajuns în plenul Senatului, pentru vot.

Acest buget arată ipocrizia coaliţiei PSD – PNL care pe de o parte cere reducerea drastică a cheltuielilor şi, pe de alta, creşte cheltuielile pentru institute-fantomă, bune doar de tocat bani de la buget pe salarii mari şi zero rezultate de cercetare, mai indică sursa citată.

„În timp ce taie bani de la investiţii, PSD şi PNL nu ştiu ce să mai facă pentru a salva regimul specialilor, protejaţii reţelelor de influenţă din partid, pentru care nu există reducerea cheltuielilor, ba din contră. Între timp, românii plătesc taxe şi impozite mai mari şi văd că au din ce în ce mai puţini bani în buzunare. PSD şi PNL s-au transformat în structuri clientelare, în care banul public este cheltuit discreţionar, în folosul celor care cotizează la partid”, a afirmat liderul senatorilor USR Radu Mihail, potrivit sursei menţionate.

De asemenea, în bugetul Senatului este inclusă şi suma de 19,8 milioane de lei rezervată pentru plata pensiilor speciale ale celor care au dat în judecată statul şi au câştigat definitiv în instanţă.

Bugetul Senatului pe anul 2024 a fost adoptat cu 55 voturi „pentru”, 18 „împotrivă”, iar 13 senatori s-au abţinut.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentClotilde Armand a trimis buldozerul la hotelul lui Dumitru Dragomir: gardul a fost dărâmat
Articolul următorDrulă: ”Datoria publică a ajuns la 51,1% din PIB. Ce spune legea responsabilităţii fiscal bugetare? Că în acest moment ar trebui îngheţate cheltuielile salariale”