Reprezentanţii Alianţei USR-PLUS fac apel la preşedintele Klaus Iohannis, Guvern şi celelalte partide să aibă consultări cu privire la măsurile de protecţie în contextul pandemiei de COVID-19 la organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie. Sursa citată precizează că desfăşurarea alegerilor la această dată reprezintă un risc major pentru populaţie şi dacă nu sunt luate măsuri adecvate, atunci acestea trebuie amânate, informează news.ro.

„Alianţa USR PLUS consideră că în actualul context epidemiologic organizarea alegerilor locale în 27 septembrie prezintă un risc major pentru populaţie, membrii birourilor electorale, membrii partidelor şi voluntarilor şi, dacă nu se iau măsuri de protecţie sanitară adecvate, trebuie amânate. Fără noi măsuri ferme, cetăţenii vor considera riscantă participarea la procesul electoral, iar rezultatele finale nu vor fi reprezentative, procesul democratic fiind alterat. Din acest motiv, Alianţa USR-PLUS face un apel public pentru consultări cu preşedintele României, Klaus Iohannis, cu Guvernul României şi cu partidele politice care participă la alegerile locale pentru a stabili de comun acord noi măsuri necesare pentru desfăşurarea campaniei electorale, în condiţii de protecţie sanitară adecvată”, arată un comunicat de presă al Alianţei remis marţi News.ro.
 
Sursa menţionată reaminteşte că în ultimele zile, media infectărilor cu SARS-CoV-2 în România se ridică la peste 1.000 pe zi, motiv pentru care „se impun de urgenţă discuţii pentru a stabili noi reguli în care ar putea să se desfăşoare evenimentele politice, strângerea de semnături pentru candidaţi şi procesul electoral de la finalul lunii septembrie”.
 
Alianţa USR-PLUS consideră că există modalităţi prin care să fie redus riscul de infectare cu noul coronavirus în cadrul acţiunilor electorale dacă partidele politice vor ajunge la un acord pentru a respecta împreună un set de reguli pentru protejarea cetăţenilor, a membrilor de partid şi voluntarilor care trebuie să strângă semnături în stradă potrivit actualei legislaţii.
 
USR-PLUS insistă pentru desfăşurarea efectivă a votului pe parcursul a două zile, pentru a reduce la minimum riscurile de contaminare pentru membrii birourilor electorale din secţiile de votare, precum şi a cetăţenilor care îşi vor exercita dreptul de vot.
 
Alianţa  consideră că „democraţia nu poate fi suspendată pe termen nelimitat, dar fără consultări şi un acord care are ca scop protejarea tuturor celor implicaţi în procesul electoral riscurile pentru sănătate nu vor putea fi controlate”.
 
„Pentru o competiţie electorală corectă, grijă şi responsabilitate faţă de cetăţeni, membrii de partid, voluntari şi candidaţi, cerem de urgenţă organizarea consultărilor de către preşedintele României, în virtutea rolului şi atribuţiilor sale constituţionale”, conchide sursa menţionată.
Articolul precedentNicușor Dan către Firea: ”La dumneavoastră, în Voluntari, aveţi apă caldă? Am observat că nu vă asumaţi nimic”
Articolul următorAlexandru Rafila și Nelu Tătaru fac un apel la oameni să evite locurile aglomerate