USR propune introducerea unei garanţii pentru ambalaje de 50 bani sau 1 leu/bucată, în vederea eficientizării unui sistem naţional de garanţie-depozit pentru ambalaje.

Potrivit unui comunicat al USR, propunerea a fost lansată în cadrul unei dezbateri desfăşurată luni la Senat şi simultan online pe subiectul unui sistem naţional eficient de garanţie-depozit pentru ambalaje în cadrul căreia senatorul Allen Coliban, preşedintele Comisiei pentru Mediu din Senat şi Cristian Ghinea, eurodeputat Renew Europe (PLUS).

“Sistemul de garanţie-depozit are la bază returnarea voluntară a ambalajelor, garantată de un stimulent financiar: o sumă-depozit achitată de consumator la cumpărarea produsului şi recuperată la predarea ambalajului gol în centre de colectare. USR propune ca suma să fie de 50 de bani sau 1 leu/bucată – nivelul va fi decis în urma unor consultări extinse. Se estimează că astfel, în România, 100.000 tone de astfel de ambalaje n-ar mai fi aruncate în natură, ci ar fi reciclate. În afară de impactul pozitiv asupra mediului, sistemul ar genera în jur de 2.000-2.200 locuri de muncă suplimentare, direct şi indirect, cu salarii în jur de media pe economie”, se arată în comunicat.

În cadrul dezbaterii, europarlamentarul Cristian Ghinea a afirmat că sistemul pus în discuţie trebuie creat de Ministerul Mediului cu susţinerea Ministerului Fondurilor Europene.

“Până acum, cetăţenii nu au existat nicăieri în lanţul de reciclare ambalaje. Noi credem că românilor le pasă, că tot mai mulţi vor cu adevărat o ţară ca afară şi că sunt pregătiţi să fie parte din acest sistem pentru a curăţa România de gunoaie. În schimb, acest sistem – care trebuie să fie unul naţional – trebuie creat de Ministerul Mediului, iar susţinerea financiară să provină de la Ministerul Fondurilor Europene. În acest moment, Ministerul ar trebui să fie mai activ în a propune soluţii”, a spus Ghinea.

Articolul precedentCazul Croitoru. Judo, pseudo-justiție și “rezerviștii”. Avocat FRJudo: “Sentinţă nepermisă împotriva judo-ului, ce trece de limita absurdului”
Articolul următorNicușor Dan: Nu există ruşine mai mare pentru administraţia Firea-PSD decât modul dezastruos în care a gestionat problema transportului public