Primarul USR Dominic Fritz o aduce pe Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, în atenția Centrului Național Anticorupție.  Acesta i-a oferit Maiei Sandu premiul „Timişoara pentru Valori Europene”, însoţit de o suma de 30.000 de euro, fapt care contravine legislației interne a Republicii Moldova. 

Așa cum a precizat Olesea Stamate, preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din Parlament moldovean, șefa statului nu poate primi premii în bani.

„Legea integrității spune că banii nu pot fi acceptați. Nu este ceva care se admite, dar nu este un cadou. Este parte a unui premiu, o diplomă cu suma respectivă de bani. O situație care nu este întru totul reglementată de lege. Legea nu poate să reglementeze toate situațiile care apar. Atunci vom aplica legea prin interpretare și vom vedea care este soluția”, a precizat șefa Comisiei Juridice. 

Ca urmare a acestei situații neplăcute în care a fost pusă de primarul Fritz, Adminsitrația prezidențială de la Moldova a cerut explicații Centrului Național Anticorupție în legătură cu acest caz. Concluziile vor fi făcute publice. 

De precizat că autoarea legii integrității din Republica Moldova și fostă directoare adjunctă a Centrului, Cristina Ciubotaru, a explicat că „banii niciodată nu pot fi considerați cadouri admisibile. Transmiterea cu titlul gratuit este cadou. Ei i-au fost transmiși cu titlul gratuit, i-au fost dăruiți acești bani. Ce înseamnă au fost înmânați ca premiu? Banii sunt un cadou inadmisibil, nu există o a treia categorie premiu. Premiul este o formă a cadoului”, a transmis aceasta, conform ziarului Libertatea.

Articolul precedentUSR: Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, se face că verifică șmecheria pe care parlamentarul Florin Barbu a făcut-o pentru familia lui Paul Stănescu
Articolul următorSondaj INSOMAR. Ce cred românii despre coaliția de guvernare din țara noastră și cum va fi influențată România de alegerile din SUA