În România condusă de PSD și PNL, cu un sistem sanitar împins în colaps de incompetența și indiferența ministrului Alexandru Rafila, se moare cu zile în spitale. Așa i s-a întâmplat lui Andrei de 16 ani, în unitatea de primiri urgențe a celui mai mare spital din Gorj. Așa i s-a întâmplat și Alexandrei, care a murit în Spitalul județean Botoșani după o noapte de suferință și fără asistență medicală. Pesemne că toate acestea sunt considerate normalitate de către Ciolacu și PSD, pentru că ministrul PSD Alexandru Rafila nu doar că nu este tras de nimeni la răspundere pentru toate aceste morți absolut evitabile, dar e și premiat cu un loc fruntaș pe listele pentru parlamentare.

„Mor oamenii cu zile în spitalele din România și Rafila se plimbă la simpozioane obosite, unde emite aceleași minciuni, cu «de la anul o să facem, o să rezolvăm…». Când a controlat Rafila calitatea actului medical din Spitalul din Târgu Jiu prin Inspecția Sanitară din cadrul Ministerului Sănătății? Vă spun eu, cu certitudine, NICIODATĂ! Când a verificat Colegiul Medicilor competențele medicilor din spitalele mici din România? Niciodată. Autoritățile statului, oameni plătiți cu zeci de mii de euro pe lună să acționeze – a murit un om și trebuie să conteze, a murit cu zile – îi pasă cuiva? Domnule Rafila, vă pasă? Aveți și dumneavoastră un copil, vă pasă?”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților.

Parlamentarul USR amintește faptul că, potrivit articolului 9 din Codul deontologic al medicului, „cu excepția unor cazuri de urgență vitală, medicul acționează potrivit specialității, competențelor și practicii pe care le are” și există și procedura operațională de depășire a competențelor medicale în interesul pacientului.

Pe de altă parte, criza de personal din spitalele din România a fost creată, cu incompetență și maxim cinism, de Marcel Ciolacu, Alexandru Rafila și, nu în ultimul rând, de Marcel Boloș, prin deciziile iresponsabile luate. S-au găsit să blocheze angajările în sistemul sanitar, în timp ce pentru sinecuri și priviegii au găsit mereu resursele financiare necesare.

La începutul anului, când spitale mari din România au anunțat că sunt în pericol să-și închidă camerele de gardă din cauza lipsei personalului, aveam un deficit estimat, la nivelul întregii țări, la peste 20.000 de asistenți și personal medical auxiliar și la aproximativ 8.000 de medici. Măsurile întârziate de deblocare a unui număr de posturi de medic și personal auxiliar, luate cu greu de Guvernul Ciolacu, nu au rezolvat situația.

În același timp, tinerii medici, care și-au terminat specialitatea, nu pot concura pentru un post în spitale pentru că diferiți șefi de secții sau manageri numiți politic țin posturile blocate pentru pilele lor și nu le scot la concurs.

În acest context, USR a depus și un proiect de lege pentru rezolvarea crizei de personal din sistemul sanitar. Concret, sub semnătura deputaților Diana Stoica, Diana Buzoianu și Adrian Wiener, am propus organizarea unui concurs național pentru ocuparea posturilor de medic vacante, astfel încât să fie eliminate subiectivismul și pasivitatea managementului spitalicesc. Proiectul USR a fost însă respins în Senat de Alianța roșie PSD-PNL, iar în Camera Deputaților a primit raport de respingere din partea comisiei conduse până mai ieri de deputatul PNL Nelu Tătaru.

De asemenea în programul USR de guvernare sunt cuprinse mai multe măsuri pentru rezolvarea crizei de personal din Sănătate, începând cu centralizarea, transparentă, pe un singur site, a tuturor posturilor vacante existente în unitățile medicale administrate de Ministerul Sănătății, diferite ministere și instituții cu rețea proprie.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentCOMISIA EUROPEANĂ A REDUS SEMNIFICATIV, LA 1,4%, ESTIMĂRILE PRIVIND AVANSUL ECONOMIEI ROMÂNEŞTI ÎN 2024
Articolul următorSOCIOLOGUL VLADIMIR IONAȘ, ANALIZĂ-BISTURIU LA “RAPORT DE ZI”. CINE INTRĂ ÎN TURUL 2 CU CIUCĂ, CE SE SCHIMBĂ PENTRU PARTIDE DUPĂ TURUL 1 AL PREZIDENȚIALELOR.