Fostul ministru al Proiectelor Europene Cristian Ghinea îl acuză pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, că îi este “lene” să lucreze la operaţionalizarea agenţiei care ar trebui să construiască spitale – ANDIS şi să definitiveze lista de 25 de spitale din PNRR. “Le e lene să muncească la asta, Rafila se ocupă să cumpere televizoare în minister”, afirmă el. Ghinea explică la ce vor fi folosiţi banii pentru asistenţa tehnică din PNRR. “Rafila, nu fi puturos, pune mâna şi fă spitale! PSD e încurcat de cele 1,7 miliarde de euro din PNRR pentru construcţia de spitale. Se dau de ceasul morţii să găsească scuze şi să inventeze pretexte ca să nu le facă”, adaugă el.

“Rafila, nu fi puturos, pune mâna şi fă spitale! PSD e încurcat de cele 1,7 miliarde de euro din PNRR pentru construcţia de spitale. Se dau de ceasul morţii să găsească scuze şi să inventeze pretexte ca să nu le facă. De asta şi atacă PSD continuu PNRR pentru că impune un mod de a face lucrurile pe care ei nici nu-l ştiu, nici nu-l vor. Marcel Ciolacu a fluturat nişte cifre bombă: cică ar fi în PNRR o chestie cu 30 de milioane bani de consultanţă la 5 milioane investiţii. Pam-pam, titluri de presă. I-am propus un pariu: îi dau încă trei indemnizaţii de revoluţionar ca cea pe care o ia ”eroul” Marcel dacă aduce exemplul. Nimic”, a scris Ghinea, miercuri, pe Facebook.

El a explicat că agenţia care ar trebui să construiască spitale (ANDIS) este finanţată din PNRR. Asta înseamnă 5 milioane pentru funcţionarea sa (salarii, dotări) până în 2026 şi 25 de milioane pentru tot ce înseamnă asistenţă tehnică la construcţia de spitale. “Cât e investiţia de fapt? Staţi jos? 1,7 MILIARDE EURO. Repet: Un miliard plus 700 milioane. Euro. Cât de analfabet să fii să crezi că salariile de la ANDIS sunt ”investiţii” şi să omiţi 1,7 miliarde cât e investiţia în spitale? De ce e ANDIS în PNRR? După ce am convins Comisia să ne acorde o sumă atât de mare pentru Sănătate (2,6 miliarde, din care 1,7 pentru spitale) s-a pus întrebarea legitimă: dar cine le construieşte? Da, suntem ţara unde tătucul lui Marcel şi al lui Rafila, Liviu Dragnea, a promis 8 spitale regionale şi în 3 ani de guvernare nu au început nici măcar unul. Explică asta la Bruxelles, că aveam bani europeni de 3 spitale, borfaşii nu s-au apucat de nici unul dar au promis 8 şi nici din alea nu au făcut vreunul”, a continuat Ghinea.

El a susţinut că faptul că se semnează contracte pentru spitalele regionale la Cluj, Iaşi şi Craiova li se datorează foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă.

“Ministerul Sănătăţii are două direcţii generale care se calcă în picioare, una pentru spitale regionale (făcute pe fonduri UE) şi o alta pentru spitale din fonduri UE. Ştiu că uneori par glumeţ, dar e o reacţie la absurdul situaţiei, chiar atât de stupizi sunt. Deci eram cumva blocaţi: cum să justificăm suma de spitale fără să schimbăm nimic acolo? Aşa că am decis să înlocuim acele direcţii cu ANDIS. Evident, directorimea din MS e acum isterizată că pierde postul călduţ şi se agită. Iar Rafila îi ţine în braţe. Prima investiţie de când e ministru a fost să cumpere televizoare în tot ministerul – nu glumesc nici cu asta, e pe bune. Atât înţelege din investiţii în sănătate”, a afirmat Cristian Ghinea.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentMai trebuie să purtăm masca de protecție în aer liber, după decizia CCR? Ce a declarat premierul Nicolae Ciucă
Articolul următorVlad Voiculescu îl desființează pe dr. Rafila: ”Ipocrizii de consultant, nu de ministru”