Parlamentarii USR au anunţat, luni, că au depus o propunere legislativă privind dreptul românilor de a alege asigurătorul de sănătate, menţionând că, în acest moment, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate deţine un monopol în acest sens.

Potrivit proiectului, scopul sistemului de asigurări private de sănătate este finanţarea ocrotirii sănătăţii populaţiei într-un sistem concurenţial care să garanteze libera alegere de către asiguraţi a asigurătorului de sănătate prin dreptul asiguraţilor de a solicita transferul, în numele lor, a unei contribuţii din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate către asigurătorul de sănătate ales. Proiectul reglementează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurări private de sănătate de bază.

“În situaţia în care o persoană doreşte să devină asigurată de alt asigurător de sănătate, aceasta poate încheia un nou contract de asigurare de sănătate cu un nou asigurător oricând şi fără a fi condiţionată de plata unor taxe, comisioane sau penalităţi. În situaţia în care o persoană doreşte să redevină asigurat de către CNAS pentru pachetul de servicii de bază, aceasta notifică CNAS şi în cel mult 15 de zile de la data notificării dobândeşte calitatea de asigurat al CNAS pentru serviciile cuprinse în pachetul de servicii de bază. Asigurarea privată de sănătate de bază încetează de la data dobândirii calităţii de asigurat al CNAS pentru serviciile cuprinse în pachetul de servicii de bază”, prevede proiectul USR.

Autorizarea pentru activitate de asigurare privată de sănătate de bază se face de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, conform prevederilor Legii nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit proiectului.

Deputata USR Cristina Prună a precizat, într-o conferinţă de presă, că sunt trei mari schimbări care ar face din România o ţară din care 5 milioane de români să nu-şi mai dorească să plece şi anume reducerea taxelor pe muncă prin zero taxe pe salariul minim, reforma sistemului de sănătate şi introducerea “Pilonului 2” în domeniu, vizată de proiectul depus de USR.

“Pilonul 2 în sănătate e o schimbare a sistemului care ar da pacientului dreptul de a-şi alege asigurătorul şi care ar demonopoliza Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care, până la urmă, este singurul asigurător prin care românii astăzi pot beneficia de servicii de sănătate. Cu aceeaşi bani, adică 165 de lei pe lună, 5 % din CASS-ul pe un salariu minim, fiecare român ar putea beneficia de servicii mai bune, ar putea avea un acces mai mare la tot ceea ce înseamnă servicii de sănătate. Reforma aceasta ar însemna, până la urmă, să mutăm puterea din mâna politicenilor, care conduc în prezent sistemul de sănătate, în mâna cetăţenilor, a pacienţilor. (…) Am văzut cu toţii ce înseamnă nepăsarea, ce înseamnă indolenţa, ce înseamnă corupţia, şpaga din sistemul de sănătate”, a declarat Prună, la Parlament.

La rândul său, deputatul USR Emanuel Ungureanu a susţinut că există foarte mulţi români care plătesc asigurări şi nu pot beneficia de serviciile CNAS pentru că fondurile s-au epuizat în primele două zile ale lunii. El a adăugat că propunerea USR doreşte o schimbare de mentalitate în domeniu.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentNicolae Ciucă, față în față cu Anca Alexandrescu
Articolul următorModificări de ultim moment la Codul Fiscal, adoptate de Camera Deputaților. Care sunt schimbările MAJORE