Negociatorii Parlamentului și ai Consiliului au ajuns joi la un acord provizoriu asupra unui certificat digital UE privind Covid pentru a facilita libera circulație în Europa în timpul pandemiei, informează europarlamentarul Dan Motreanu. 

“Noul certificat UE privind Covid va fi disponibil fie în format digital, fie pe suport de hârtie și va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului, că a avut recent un rezultat negativ la testul de depistare a infecției sau că s-a vindecat în urma infecției. Scopul este de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație în timpul pandemiei și de a contribui la ridicarea treptată a restricțiilor. Testele trebuie să fie disponibile și la un preț accesibil. O sumă de cel puțin 100 milioane de euro din Instrumentul pentru sprijin de urgență trebuie mobilizată pentru achiziționarea de teste. Formatul comun al certificatului digital UE privind Covid și cadrul de aplicare trebuie acceptate în toate statele membre”, explică eurodeputatul. 
Imagine
 

Certificatul va fi disponibil fie în format digital, fie pe suport de hârtie. Acesta va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului, că a avut recent un rezultat negativ la testul de depistare a infecției sau că s-a vindecat în urma infecției. În practică, acestea vor fi trei certificate distincte. Un cadru comun al UE va permite statelor membre să emită certificate care vor fi apoi acceptate în alte țări ale UE.

Regulamentul referitor la certificatul digital UE privind Covid va fi în vigoare timp de 12 luni. Certificatul nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație și nu va fi considerat document de călătorie.

Sprijin bugetar pentru teste disponibile și la un preț accesibil

Pentru a sprijini la o scară cât mai largă „disponibilitatea unor teste la prețuri accesibile”, Comisia Europeană s-a angajat să mobilizeze „cel puțin 100 de milioane de euro” în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență pentru achiziționarea de teste pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 în scopul emiterii de certificate digitale UE privind Covid. De acest lucru ar trebui să beneficieze în special persoanele care traversează zilnic sau frecvent frontierele pentru a merge la locul de muncă sau la școală, pentru a vizita rude apropiate, pentru a solicita asistență medicală sau pentru a avea grijă de cei dragi.

Negociatorii au convenit că, dacă este necesar, ar trebui mobilizată o finanțare suplimentară peste suma de 100 de milioane de euro, sub rezerva aprobării de către autoritățile bugetare.

Restricții de călătorie suplimentare numai dacă sunt justificate în mod corespunzător

Statele membre nu ar trebui să impună restricții de călătorie suplimentare ca răspuns la pandemia de Covid-19 cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, „cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică”. Statele ar trebui să țină cont de dovezile științifice disponibile, „inclusiv de datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC)”. Astfel de măsuri ar trebui notificate celorlalte state membre și Comisiei cu cel puțin 48 de ore înainte.

Vaccinuri

Statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele inoculate cu un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen). Va fi la latitudinea statelor membre să decidă dacă acceptă, de asemenea, certificate de vaccinare emise de alte state membre în conformitate cu procedurile naționale de autorizare de urgență sau cele pentru vaccinurile enumerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru utilizare de urgență.

Garanții privind protecția datelor

Certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda și falsificarea, așa cum va fi verificată și autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document. Datele cu caracter personal obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinație și nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE. Lista entităților care vor prelucra și primi date va fi publică, astfel încât cetățenii să își poată exercita drepturile în materie de protecție a datelor în temeiul Regulamentului general privind protecția datelor.

Președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor, Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), a declarat: „Deși acordul la care s-a ajuns astăzi nu răspunde pe deplin cerințelor PE, acesta reprezintă cu siguranță o îmbunătățire majoră a statu-quo-ului actual pentru milioane de cetățeni ai UE. Certificatul digital UE privind Covid va restabili libera circulație în interiorul UE, pe măsură ce statele membre încep să elimine restricțiile privind libera circulație în întreaga Europă. Acest acord este primul pas către readucerea spațiului Schengen pe drumul cel bun”.

Următoarele etape

Textul convenit va fi supus spre aprobare Comisiei pentru libertăți civile pe 26 mai 2021, apoi va fi supus spre aprobarea plenului Parlamentului European și a Consiliului. Dacă va fi confirmat de comisie, textul va fi prezentat spre adoptare în sesiunea plenară din 7-10 iunie 2021.

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedentMinistrul Transporturilor, Cătălin Drulă: Trei noi noduri rutiere vor fi proiectate pe A1, A2 şi A3
Articolul următor70 de parlamentari USR PLUS au depus un proiect de lege pentru eliminarea numirii directorilor școlari pe criterii politice