70 de parlamentari USR PLUS au depus un proiect de lege care își propune să elimine numirile politice a directorilor școlari.

Inițiativă legislativă prevede:

  • alegerea directorilor interimari de către consiliul de administrațíe în situația vacantării funcțiilor în unitățile de învățământ preuniversitar
  • posibilitatea cât mai multor cadre didactice de a candida la funcția interimară prin eliminarea cerinței apartenenței la Corpul Național de Experți în Management Educațional
  • posibilitatea revocării, pe parcursul anului de interimat, de către consiliul de administrație sau consiliul profesoral al școlii

„Mandatele directorilor numiți pe baza concursului național din 2016 au ajuns la termen încă din ianuarie 2021. În acel moment au fost înlocuite, prin decizia inspectoratelor școlare, aproximativ 800 de persoane care obținuseră funcția prin concurs național cu alte cadre didactice de la alte unități școlare sau chiar de pe raza altor unități administrativ-teritoriale.

Cifrele arată că detașarea în interesul învățământului a devenit un instrument discreționar la îndemâna inspectorului școlar general prin care funcțiile vacante de director pot ajunge să fie ocupate de alte persoane decât cele care ar fi fost îndreptățite din punct de vedere moral să le ocupe până la organizarea de noi concursuri.

Anul acesta vor fi organizate concursuri naționale pentru ocuparea funcțiilor de director din toate unitățile de învățământ preuniversitar de stat. La finalul lunii august vor expira toate mandatele directorilor, dar și detașările în interesul învățământului. Aproximativ 10.000 de directori vor fi numiți din pixul inspectorilor școlari. Având în vedere că până la momentul expirării interimatelor nu vor fi finalizate concursurile naționale, ne dorim să dăm posibilitatea școlilor de a-și desemna directorii interimari, prin decizia directă a Consiliului de Administrație”, transmite USR PLUS.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentDan Motreanu: ” Acord provizoriu între Parlamentul și Consiliul European asupra unui certificat digital UE privind Covid”
Articolul următorAnca Dragu: „O lege a zonelor metropolitane ar permite o mai bună dimensionare a serviciilor de educaţie şi de sănătate”