Mai mulți parlamentari USR au protestat, marți, în fața Ministerului Educației Naționale față de modificarea prin ordonanță de urgență, pentru a treia oară în mai puțin de 8 luni, a Legilor Educației, una dintre schimbări urmând să dea liber la tunuri imobiliare de sute de milioane de euro.

USR îi cere Ministrului Educației Naționale, Ligia Deca, să renunțe la prevederea din ordonanța pusă recent în dezbatere publică prin care universitățile de stat sau private pot construi ”proiecte de infrastructură” pe terenuri care nu le aparțin de drept și care le-ar transforma, practic, din instituții de învățământ în firme imobiliare.

Parlamentarii USR au lăsat la minister și o solicitare scrisă prin care îi cer Ligiei Deca să explice public cum a ajuns la această prevedere aberantă.

„Această prevedere îi va transforma pe oligarhii din universități în mari latifundiari ce dispun de ce se întâmplă cu terenuri aflate în proprietatea statului, să construiască acolo cu fonduri nerambursabile și bani europeni. Universitățile ar trebui să se ocupe de performanță academică, nu de performanță imobiliară. Ministrul Educației ar trebui să se preocupe de cu totul și cu totul alte lucruri. Înțelegem că un lăutar poate să dea melodii cu dedicație, dar este inadmisibil ca un înalt demnitar al statului să dea legi cu dedicație, pentru dezvoltatorii imobiliari, în acest caz”, spune senatorul USR Ștefan Pălărie.

La rândul ei, senatoarea USR Silvia Dinică, susține că modificarea Legii învățământului universitar nu vizează îmbunătățirea performanței academice, ci satisfacerea unor interese.

„Doamna Deca este interesată de orice altceva, dar nu de îmbunătățirea performanței academice sau de nevoile elevilor și studenților. Legile educației au fost votate în Parlament, dar termenele de implementare au fost amânate. Planurile cadru nu sunt gata nici astăzi, Ligia Deca ne spune că avem timp. Tinerii nu mai au timp, elevii învață după manuale vechi. România Educată este doar o amăgire”, spune Silvia Dinică.

 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentȘedință comună la Parlamentul României cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la aderarea la NATO
Articolul următorTatăl lui Cătălin Cîrstoiu, legături cu Mineriada din 1990. Ce rol a avut în aducerea minerilor în București?