În România, foarte puțini tineri cu dizabilități și CES (cerințe educaționale speciale) urmează o facultate, din cauza nenumăratelor obstacole existente, de la cele fizice, precum inexistența unor rampe de acces în clădiri, la cele care țin de formatul cursurilor. Senatoarea USR Silvia Dinică a depus o inițiativă pentru a-i ajuta pe acești tineri să urmeze studiile superioare. De asemenea, parlamentari USR au inițiat un proiect în sprijinul tinerilor care, din diferite motive, renunță în primul an de studii, pentru a urma, apoi, o altă facultate.

În România, numărul studenților cu dizabilități reprezintă doar 0,17% din numărul total al studenților, ceea ce arată că avem o problemă reală în a aduce și menține tinerii cu dizabilități în învățământul superior.

„Tinerii cu dizabilități vor să învețe, dar, pentru ei, drumul către educație este plin de obstacole. Tocmai de aceea, o mare parte dintre aceștia aleg să nu se înscrie la facultate. Accesibilizarea clădirilor și a suporturilor de curs, participarea online la anumite cursuri pentru tinerii nedeplasabili, toate acestea țin de decență, iar apoi de respect și incluziune! Din păcate, putem număra pe degetele unei mâini, facultățile care au o rampă de acces. De alte dotări sau măsuri specifice nici nu putem discuta încă”, declară senatoarea USR Silvia Dinică, membră în Comisia pentru învățământ.

Cele mai importante prevederi ale inițiativei sunt:

  • accesibilizarea clădirilor și dispozitivelor din universități – rampe de acces, lifturi, calculatoare adaptate etc., precum și a materialelor educaționale (suporturi de curs)
  • instruirea unor persoane responsabile care să sprijine studenții pentru a accesa serviciile dedicate lor, precum și specialiști care să îi îndrume în cadrul cursurilor, după caz
  • dreptul de a participa în format online la cursuri și seminare, atunci când nu se pot deplasa la facultate din cauza dizabilității lor sau când campusul universitar nu este accesibilizat
  • dreptul la gratuitate pentru căminele universităților
  • creșterea costului standard mediu per student prin aplicarea unui coeficient crescut la calcularea lui, pentru ca universitățile să aibă mai multe resurse în vederea sprijinirii acestor studenți.

Pe de altă parte, studii recente relevă că aproape jumătate dintre studenții care nu își finalizează studiile le abandonează după primul an de studiu, atât în cazul ciclului de licență, cât și la masterat. Între motivele invocate de studenţi pentru abandonarea studiilor, pe primele două locuri se situează „situația financiară precară/ imposibilitatea plătirii taxelor de școlarizare și a altor costuri” şi „lipsa consilierii în carieră, lipsa informării corespunzătoare privind programul de studii urmat”.

Pentru a crește numărul tinerilor absolvenți de studii superioare și pentru a reduce abandonul universitar, parlamentarii USR Andrei Miftode, Irineu Darău și Cristian Seidler au inițiat un proiect de modificare a Legii învățământului superior (199/2023), în sensul ca tinerii care au renunțat în primul an universitar la studii și care se înscriu la altă facultate în următorul an universitar să nu fie obligați să plătească taxă de școlarizare.

„Sistemul de învăţământ preuniversitar este în colaps. În stilul idilic promovat de România Educată, statul consideră acum că din licee ies tineri pregătiţi pentru facultate, care ştiu exact ce vor şi care mai şi muncesc pentru a se întreţine la studii. Nu e doar o simplă aşteptare nerealistă, este ipocrizie şi irosire a potenţialului uman. 20% dintre studenţi renunţă la facultate în anul I, dar ei sunt cei care au fost, de fapt, părăsiţi de stat înainte să nu-şi mai poată continua studiile”, afirmă deputatul USR Andrei Miftode.

„Acum, dacă vor să se reorienteze către un alt domeniu universitar, tinerii trebuie să plătească o taxă de câteva salarii minime, o povară pe care un tânăr care tocmai a absolvit liceul nu o poate duce singur. România are nevoie disperată de aceşti potenţiali medici, ingineri, avocaţi, profesori, dar îi penalizează pe tinerii aspiranţi la întâia provocare majoră din viaţa lor”, precizează senatorul USR Irineu Darău.

USR a depus, de-a lungul timpului, mai multe proiecte în sprijinul studenților, de la limitarea la 8 ore a numărului de ore la care participă studenții la introducerea posibilității de a cumula bursa pentru studenții români de pretutindeni cu bursa de excelență olimpică și cu bursa de performanță. De asemenea, USR a depus inițiative legislative pentru indexarea bursei cu rata inflației și pentru ca taxele să nu se majoreze în timpul ciclului de studii.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentScumpiri uriașe la pompă în doar o lună. Cât au ajuns să coste carburanții
Articolul următorClotilde Armand, inculpată în dosarul în care este acuzată de incompatibilitate de ANI. Primarul Sectorului 1 acuză coaliția PSD-PNL că încearcă blocarea candidaturii