Proiectul vine în ajutorul femeilor infertile care nu-și permit să achite costurile unor astfel de proceduri. Costurile unor proceduri precum inseminarea artificială și fertilizarea in vitro nu sunt la îndemâna oricui, astfel că deputatul USR Cristina Rizea vrea ca procedurile de fertilizare in vitro să fie decontate de stat și a depus, joi, în Parlament, un proiect de lege, scrie Mediafax.

Conform statisticilor oficiale, în România, tendința este una de descreștere a ratei natalității, o amplificare a sporului natural negativ și o scădere a ratei de fertilitate. „Statul are obligația de a acționa în mod proactiv și de a stimula natalitatea prin măsuri dovedite științific că au rezultate, precum tehnicile de reproducere umană asistată medical. În România, există, pe hârtie, un Subprogram Național de Fertilizare in Vitro. Acest Subrogram are aceeași reglementare încă din anul 2017, prevederile fiind în mod constant prorogate prin diverse ordine de ministru. În prezent, Ordinul nr. 978/2019 al Ministrului Sănătății prorogă acest subprogram până la finalul lunii în care se împlinesc 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2022. Cu toate acestea, alocările bugetare din 2020 și 2021 au fost aproape inexistente“, a declarat deputata USR.

Cristina Rizea, coinițiatoare a legii prin care propune decontarea serviciilor medicale, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor intrării în vigoare a legii, pentru a crea premisele bugetării corespunzătoare a acestui program și care a apelat, la rândul său, la fertilizarea in vitro. Potrivit proiectului de lege, procedurile medicale de inseminarea articială și de fertilizare in vitro ar urma să fie decontate din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele eligibile. Totodată, potrivit expunerii de motive, costurile maximale preconizate pentru aceste proceduri la momentul depunerii proiectului de lege sunt de 1.750 de lei/procedură în cazul inseminării artificiale și de 20.000 de lei/procedură în cazul fertilizării in vitro. Impactul bugetar total estimat este de maximum 217.500.000 de lei, pentru efectuarea în total a câte 10.000 de proceduri din fiecare dintre cele două categorii.

Proiectul de lege mai prevede și o serie de criterii de eligibilitate pentru spitalele și clinicile care vor oferi aceste servicii. Astfel, este vorba despre unități medicale de stat sau private care trebuie să aibă acreditare în domeniul tehnicilor de reproducere umană asistată medical. În primul an de aplicare a legii, ar urma ca toate spitalele acreditate pentru acest tip de intervenții să fie eligibile pentru intervenții decontate din fondul unic de asigurări, urmând ca din anul al doilea de aplicare a legii să fie eligibile pentru oferirea de servicii medicale de reproducere asistată medical decontate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate doar acele unități sanitare, publice sau private, acreditate în domeniul tehnicilor de reproducere umană asistată medical care pentru anul precedent fac dovada că cel puțin 30% din totalul procedurilor medicale de reproducere umană asistată medical decontate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate s-au finalizat cu obținerea unei sarcini constatate biochimic.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentComisia Europeană propune extinderea cu un an a utilizării certificatului verde: „Virusul încă circulă”
Articolul următorTENSIUNI uriașe în USR! Cioloș amenință cu demisia, Barna îl acuză că „aruncă partidul în aer” – Care e motivul