Peste 20 de aeronave din 7 state membre ale NATO, precum și sisteme de supraveghere aeriană și apărare cu baza la sol participă joi la un exercițiu în spațiul aerian al României. Operațiunea de amploare este condusă de Comandamentul Aerian Aliat – NATO AIRCOM) din Germania.

„În cadrul exercițiului, organizat în conformitate cu legislația și standardele internaționale în vigoare, aeronave de luptă, de realimentare în aer și de avertizare timpurie, dirijate de controlori în zona finală de atac integrat (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC), vor simula scoaterea din luptă a apărării aeriene a unui potențial adversar”, a transmis Ministerul Apărării Naționale.

Scopul exercițiului este de a demonstra capacitatea NATO de planificare, coordonare și executare a unei misiuni complexe, multinaționale de securizare a spațiul aerian al Alianței în situația oricărui tip de amenințări sau atac asupra teritoriului aliat, potrivit sursei amintite.

Imagine

Pe timpul desfășurării exercițiului, aeronave de luptă românești și aliate vor zbura la joasă înălțime, între orele 13.00-14.00, în zona localităților Mihail Kogălniceanu și Capu Midia din județul Constanța.

„Ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, NATO și-a crescut, în mod semnificativ, capacitatea de apărare și descurajare, inclusiv prin întărirea prezenței pe flancul estic, prin dislocarea de forțe și mijloace aliate suplimentare în toate mediile (terestru, aerian și maritim), în vederea asigurării apărării teritoriului Alianței împotriva oricărui tip de amenințări”, transmite MApN.

Sursa foto Fortele Aeriene Române

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentPensiile obișnuite au crescut cu câțiva lei, cele speciale cu aproape 500 de lei. Anunțul șocant al unui fost ministru
Articolul următorGhinea: ”Prea ocupat de mărimea sumelor de cofinanţare, Rafila pune apriori pe butuci proiecte solide”