După ce judecătorul Cristi Danileț – în prezent suspendat din funcție ca urmare a deciziei CSM de excludere din magistratură – s-a autopropus pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională, președintele USR anunță că preia din mers propunerea.

„Judecătorul Cristi Danileț este propunerea USR pentru Curtea Constituțională. Este judecătorul care a luptat neîncetat pentru independența Justiției și a rezistat în fața presiunilor și abuzurilor venite din partea unui sistem care vrea să controleze justiția. CCR are nevoie de un judecător liber, independent și pro-european, nu de Valer Dorneanu, omul propagandei Sputnik. USR consideră că omul cel mai potrivit pentru a apăra ordinea constituțională, democrația, separarea puterilor în stat, libertatea cuvântului, independența Justiției este Cristi Danileț”, transmite USR.

Cristi Danileț este judecător la Tribunalul Cluj, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). De cariera sa se leagă o mulțime de controverse, de la intrarea în arhiva SIPA până la activitatea politică într-o asociație din care fac parte și membri ai USR. Danileț a fost sancționat disciplinar de CSM după ce a susținut că Armata ar trebui să dea o lovitură de stat pentru a înlătura PSD de la guvernare. Ulterior, CSM l-a exclus din magistratură, ca recidivist, din cauza unor postări pe rețeaua de socializare TikTok, în care apărea în ipostaze nedemne pentru un magistrat.

Mandatele a trei judecători CCR expiră în luna iunie. Este vorba despre Valer Dorneanu, Mona Pivniceru și Daniel Morar. Cei trei înlocuitori vor fi desemnați de Președinte, Camera Deputaților, respectiv Senat, pentru mandate de 9 ani. Cel mai probabil, reprezentanții Parlamentului vor fi propuși de PSD și PNL.

 

 

 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentDeputatul USR Dan Barna: ”Coaliţia gâfâie din toţi rărunchii”
Articolul următorCătălin Drulă: ”USR nu se va rupe. În momentul de față, că USR este singura alternativă liberală prodemocratică”