Primarul din Braşov, Allen Coliban, acuză, joi seară, Ministerul Sănătăţii de fraudă şi susţine că instituţia a eliminat spitale din PNRR fără ca măcar să cunoască stadiul/maturitatea proiectelor.

”Fraudă! Dovada că Ministerul Sănătăţii a eliminat spitale din PNRR fără ca măcar să cunoască stadiul/maturitatea proiectelor”, a scris, joi seară, pe Facebook, primarul din Braşov, conform News.ro.

Acesta afirmă că, în luna ianuarie, în evaluarea Ministerului Sănătăţii, Spitalul de Pneumoftiziologie al Braşovului s-a clasat pe locul 7 din 49 de proiecte.

”Atunci era şi bun, şi matur. De atunci şi până astăzi, Ministerul a amânat semnarea contractului, dar a contractat alte proiecte, cu punctaj mai mic, dar cu culoarea politică potrivită. Săptămâna trecută a apărut informaţia potrivit căreia, pentru a acoperi incompetenţa guvernării care a costat România pierderi uriaşe din PNRR, executivul a propus reducerea banilor tocmai de la Sănătate, tăind arbitrar 7 spitale de pe listă, printre care cel din Braşov. Primul Ministru a justificat spunând că a renunţat la proiectele care nu aveau “nici licitaţie, nici studiu”. Noi avem şi-şi”, a mai scris primarul din Braşov.

Acesta publică un document trimis de la Ministerul Sănătăţii, trimis în 13 septembrie, în care se solicită date despre proiecte.

”Iată dovada că habar nu aveau despre progresul proiectelor: un document oficial, primit ieri de la Minister! Cum explicaţi asta, Domnule Ciolacu? Mai întâi ne-aţi tăiat de pe listă, acum ne întrebaţi care este progresul? Mai bine recunoaşteţi că aţi acordat preferenţial banii din PNRR şi de acolo de ocupă procurorii europeni”, a mai transmis Coliban.

Acesta susţine că ”să pierzi cu bună ştiinţă bani europeni daţi pentru Sănătatea românilor este o crimă”.

”Cineva va plăti pentru asta”, afirmă primarul.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a explicat, luni, că ajustarea PNRR a diminuat fondurile nerambursabile în domeniul sănătăţiicu 740 milioane euro şi a adăugat că nu era de dorit ca ţara noastră să fie pusă în situaţia să plătească de la buget sumele pentru unele proiecte care nu ar fi putut respecta termenul de finalizare. Ministrul PSD a mai spus că proiectele în cauză vor fi realizate cu împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), fonduri rambursabile şi anume ele vor fi returnate de la buget. Acesta a mai afirmat că din cauza acestei ajutări a fost necesară rezivuirea investiţiilor în infrastructura spitalicească şi astfel sunt afectate şase proiecte de investiţii.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentGrevă CFR. Sorin Grindeanu, mesaj în batjocură față de românii care merg cu trenul și vor fi afectați de greva de mâine
Articolul următorCătălin Drulă: Elena Lasconi deschide lista USR pentru alegerile europarlamentare