Nivelul de infectare e destul de mare, dar nu este o evoluție explozivă, ca în alte state europene, iar în momentul de față nu sunt avute în vedere noi măsuri, spune Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban.

„În momentul de față, nu sunt avute în vedere noi măsuri, cel puțin în perioada imediat următoare, deși sigur că se fac analize pe diverse scenarii, dar în momentul de față nu este iminentă adoptarea de noi măsuri”, spune la RFI Ionel Dancă, potrivit mediafax.ro.

Șeful Cancelariei premierului afirmă că „deși situația este îngrijorătoare și în plan european și la noi în țară, noi facem tot posibilul să asigurăm un echilibru între măsurile de limitare a răspândirii infecțiilor cu coronavirus și permiterea activităților obișnuite în zona socială, mai ales economică. Cu toții suntem de acord că trebuie să avem grijă că odată cu măsurile de limitare a răspândirii epidemiei, în același timp să permitem continuarea activităților economice și sociale foarte importante, pentru a continua ritmul normal de viață în România (…). În momentul de față, nivelul de răspândire a infecțiilor în România este unul îngrijorător, dar din punct de vedere al capacității sanitare-medicale, deși este o presiune foarte mare asupra sistemului medical, încă suntem într-o zonă care poate fi controlată”.

La remarca jurnalistului că măsurile luate până acum de autorități nu au reușit să stopeze creșterea bilanțului Covid-19, Ionel Dancă a replicat: „Deocamdată, potrivit analizelor pe care le avem la dispoziție din partea comitetului tehnico-științific, care fundamentează adoptarea unor astfel de decizii în Comitetul Național pentru Situații de Urgență, sigur că măsurile adoptate în ultima perioadă probabil ne-am fi dorit să aibă un efect mai important în ceea ce privește limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus, dar cu siguranță în absența lor, am fi avut cu totul alte situații. Pe de altă parte, în ceea ce privește rata de deces și din acest punct de vedere România, repet, nu spunem că este bine, că suntem într-o situație pozitivă, suntem într-o situație negativă, îngrijorătoare, dar chiar și în acest context, rata de deces în România este încă la un nivel mai scăzut față de aceste state”.

La precizarea reporterului că România era acum o săptămână pe locul al doilea în UE în privința ratei de deces, șeful Cancelariei premierului a răspuns: „Sigur, situația evoluează de la o zi la alta. Eu am făcut referire mai devreme la situația constatată la nivelul săptămânii trecute. Din acest punct de vedere, Cehia, Belgia înregistrează niște rate de deces alarmante și sigur că și pe noi ne îngrijorează situația, dar credem că deocamdată suntem într-o evoluție controlabilă”.

Ionel Dancă spune că „avem un nivel de transmitere comunitară a infecțiilor cu coronavirus destul de mare, dar nu este o evoluție explozivă, așa cum se întâmplă în alte state europene, ceea ce arată că pe de o parte, deși percepția publică este că autoritățile învinovățesc cetățenii, aruncă vina asupra populației pentru acest nivel de răspândire, este din nou fals. Noi întotdeauna am spus că gradul de conformare în România este unul foarte ridicat. Noi credem că în momentul de față, peste 90% din populație se conformează la aceste măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu coronavirus. Din păcate, există o minoritate care poate să aibă un impact din acest punct de vedere mult mai mare”.​

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentDacian Cioloș: ”Maia Sandu a obţinut un rezultat remarcabil; îmi doresc să menţină acest avantaj”
Articolul următorLEGILE PUTERII, ora 21:00 – Dezvăluiri explozive din “sufrageria” lui Gabriel Oprea – interviu exclusiv Realitatea PLUS