Dezbaterile parlamentare pe legea educației ar trebui să dureze câteva luni, pentru a fi discutate toate cele 1.000 de amendamente, declară la RFI senatorul USR Ștefan Pălărie: „Marele proiect al președintelui Iohannis a fost mai degrabă o mare farsă”.
„USR își dorește de la aceste legi niște lucruri extrem de simple: o școală care să fie atractivă pentru elevi, prin conținuturi și prin metode, o școală care să nu lase în urmă copiii fără posibilități financiare și să nu ducă la abandon, ne dorim școli sigure, să nu se prăbușească în capul copiilor, ne dorim o școală care să atragă profesori motivați și care să poată să facă performanță la clasă”, spune Ștefan Pălărie.
Senatorul explică numeroasele suspendări ale dezbaterilor parlamentare asupra legii educației.
„În opinia mea, suspendările sunt generate de faptul că discuțiile din comisie se mută de fapt în spatele ușilor închise, între parlamentarii partidelor de la putere, iar acolo, în spatele ușilor închise și departe de presă, încearcă să cadă de acord pe temele sensibile. Mai degrabă, se pare că avem o lege făcută pe stimuli de reacție rapidă. Am văzut că au fost în ultima vreme probleme de disciplină în școli și diferite cazuri cutremurătoare, apare brusc un amendament care să introducă exmatricularea, fără să fie suficient de bine discutat, cu foarte multe posibile vulnerabilități de constituționalitate. Mai vedem de asemenea din numărul enorm de amendamente, 1.000 de amendamente depuse la lege, că această lege nu a avut sufragiile sau susținerea numeroaselor părți sociale. În momentul în care ajungi cu o lege, repet, cu 1.000 de amendamente, înseamnă că ceva nu a funcționat acolo. Mai degrabă, dacă îmi permiteți o judecată personală, eu cred că acum ne dăm seama cu adevărat că marele proiect al președintelui Iohannis a fost mai degrabă o mare farsă, care să ne facă să credem că domnul președinte lucrează, când de fapt în spate nu era nimic”, adaugă Pălărie.
Ștefan Pălărie e de părere că dezbaterile asupra legii educației ar trebui să dureze câteva luni, ca să poată fi analizate toate cele 1.000 de amendamente.
„Opinia mea personală este că ar fi nevoie de un termen de câteva luni. De ce spun asta? Nu este vorba numai de amendamente, despre forma unui text juridic, care modifică un articol din proiectul propus de Guvern. E vorba de dezbaterea problematicilor din spate, pentru că inclusiv colegii și-au dat seama că discutând procedural de sus în jos, uneori apar niște amendamente nu izolate punctual, ele fac parte dintr-o soluție pentru problemele învățământului românesc. Avem o intervenție la articolul 13, după care articolul, cine știe, 103 și apoi la 253, la măsuri tranzitorii din nou sunt trecute niște lucruri. O dezbatere corectă nu ar fi trebuit să fie pe forma unui text juridic, ci inclusiv pe problemele care astăzi zguduie învățământul românesc”, încheie senatorul USR.
Sursa: Realitatea Din USR