Studenții nu mai trebuie să se teamă că taxa de studiu le va crește pe parcursul anilor de școală. Legea inițiată de USR în acest sens a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial.
„Acesta a fost un alt angajament asumat față de organizațiile studențești și va fi o lege care previne abandonul universitar. De ani buni, universităţile încalcă drepturile studenţilor înmatriculaţi în învăţământul cu taxă modificând după bunul plac tarifele pentru şcolarizare în timpul perioadei de studiu. Iniţiativa doreşte, astfel, să ofere o garanţie clară şi neechivocă, stipulată la nivel de lege, pentru cei peste 170.000 de studenţi din România care sunt înmatriculaţi la învăţământ cu taxă în instituţiile de învăţământ superior din România, aceea că taxele lor de şcolarizare nu vor fi mărite subit. Venim în sprijinul lor cu această lege, pentru că deciziile luate peste noapte și unilateral de universități nu fac decât să demotiveze tinerii și să facă imposibilă dorința lor de a-și finaliza studiile”, declară deputatul USR Filip Havârneanu, inițiatorul legii.
Legea USR, votată de Parlament pe 18 martie și promulgată de președintele României, modifică art. 9 alin. (1) din Legea învățământului superior, stabilind că taxa de școlarizare este propusă de consiliul de administrație, aprobată de senatul universitar și se aduce la cunoștința candidaților la data publicării ofertei educaționale.
Conform unui studiu realizat de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, din ce în ce mai mulți tineri nu-și permit „luxul” parcurgerii studiilor universitare, aspect ce situează România la coada clasamentelor europene privind numărul de tineri cu studii superioare finalizate. Aproape 40% dintre studenții de anul I nu ajung să-și dea licența și, de cele mai multe ori, renunțarea la studii are drept cauză probleme de ordin financiar.
USR a depus, de-a lungul timpului, mai multe proiecte de lege în sprijinul studenților. Unul dintre ele prevede limitarea la 8 ore a numărului de ore la care participă studenții, astfel încât aceștia să se poată angrena și în alte activități, fie că este vorba de un loc de muncă, fie de activități care contribuie la orientarea profesională. Acest proiect a fost respins, zilele trecute, de majoritatea PSD-PNL din Senat și urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților.
USR a depus inițiative legislative și pentru indexarea bursei cu rata inflației, pentru introducerea posibilității de a cumula bursa pentru studenții români de pretutindeni cu bursa de excelență olimpică și cu bursa de performanță, precum și pentru accesibilizarea clădirilor și a suporturilor de curs astfel încât tinerii cu dizabilități și CES (Cerințe Educaționale Speciale) să poată urma o facultate.
Sursa: Realitatea Din USR